Kilometerheffing levert 2,4 miljoen per werkdag op
De kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april werd ingevoerd, levert de Belgische overheden 2,4 miljoen euro per werkdag op. Dat zegt Viapass, de overheidsorganisatie die de kilometerheffing coördineert.
“Grosso modo wordt er elke werkdag ongeveer 25 miljoen kilometer gereden. Voor het hele land levert dat een opbrengst op van 2,4 miljoen euro per dag”, zegt woordvoerder Edward Claessens in De Standaard. Van de opbrengst gaat er volgens Viapass 60 procent naar Vlaanderen, 38 procent naar Wallonië en 2 procent naar Brussel.
Inkomsten vallen niet tegen
Een voorzichtige berekening leert dat de kilometerheffing dit jaar ongeveer 600 miljoen euro (2,4 miljoen euro maal 250 werkdagen) zal opbrengen. Dat is slechts een fractie minder dan de verwachte opbrengsten (800 miljoen). Maar Viapass benadrukt dat het nog te vroeg is om een concreet cijfer te geven. “Dat kunnen we pas eind juni doen”, klinkt het. Daarbij komen dan nog de inkomsten op zaterdag en zondag, dagen waarop een pak minder gereden wordt dan op weekdagen.
Uit de cijfers van Viapass blijkt ook nog dat er dagelijks 130.000 vrachtwagens met een registratietoestel over onze snelwegen denderen, en dat ze gemiddeld 18,50 euro heffing per dag betalen.
Een eerder onderzoek van MoneyTalk.be leerde ook al dat de impact van de kilometerheffing op winkelprijzen moeilijk te bereken valt. Volgens de handelsfederatie Comeos zouden de prijzen in de winkel daardoor met 0,3 tot 0,5 procent stijgen. “Maar dat is veel te hoog”, reageren enkele economen. “Dat komt omdat de winkels ook rekening moeten houden met talloze andere factoren”, aldus Johan Van Gompel, econoom bij KBC. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier