Ilse De Witte
Kapitaal in slaap wiegen én activeren
In 2014 kwam er 8 miljard euro bij op de Belgische spaarboekjes. Zo bleek uit een rondvraag van Trends.
De stroom richting de boekjes zwakte af, van 17 en 14 miljard euro de voorgaande jaren, maar houdt ook stevig aan. Het boekje dankt minstens een deel van zijn aantrekkingskracht aan het fiscale gunstregime en de gedoogde fiscale fraude met boekjes bij meerdere banken. De intresten op het spaarboekje zijn per persoon tot 1880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Bij de meeste spaar- en beleggingsproducten betaalt u 25 procent belasting op de opbrengst.
De politieke moed ontbreekt om te raken aan het systeem van fiscale vrijstelling op spaarboekjes
Een voorstel om de vrijstelling van roerende voorheffing uit te breiden naar andere spaar- en beleggingsproducten is bij de regeringsvorming van de tafel geveegd. In het voorstel zou de minder gunstige fiscaliteit niet meer wegen op de beslissing aandelen, obligaties en deelbewijzen van beleggingsfondsen te kopen. De belegger zou zelf zijn korf van 1880 euro vrijgestelde intresten en dividenden naar keuze kunnen vullen. Zo’n maatregel zou risicokapitaal stimuleren, of liever minder hinderen. Er zijn sowieso al tal van Europese regels, zoals de depositogarantie en de risicoprofielen, die ons naar de veiligste producten drijven.
Er is een consensus onder economen dat het aanwenden van spaargeld voor investeringen de economie ten goede zou komen. De ministers van Werk, Financiën en Pensioenen gaven twee weken geleden te kennen aan De Tijd dat ze risicokapitaal willen stimuleren. Maar de politieke moed ontbreekt om te raken aan het verouderde systeem van de fiscale vrijstelling op spaarboekjes. En zo zal elke stimulus om kapitaal te activeren moeten opboksen tegen alles wat ons spaargeld in slaap wiegt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier