Grieken staken twee dagen tegen besparingen

19/10/11 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

Bron: Trends

Door de 48-urenstaking blijven vliegtuigen aan de grond, liggen de meeste openbare diensten plat en blijven ook kantoren en winkels dicht.

De eersten die het werk neerlegden, waren de luchtverkeersleiders. Om het toerisme geen al te zware klap toe te brengen, besloten zij om maar 12 uur te staken. Oorspronkelijk wilden ze twee volle dagen het werk neerleggen. Het Griekse luchtruim is sinds middernacht niet meer toegankelijk voor commerciële vluchten van en naar Griekenland.

Ook in ministeries, banken, apotheken, tankstations, winkels en bakkerijen wordt het werk neergelegd. De vuilnismannen voeren al twee weken actie, waardoor het afval zich ophoopt in de straten. In de ziekenhuizen behandelen de artsen alleen spoedgevallen.

Het openbaar vervoer zal ook hinder ondervinden. Woensdagnamiddag zijn verschillende betogingen gepland. De politie zal massaal aanwezig zijn.

Nieuwe besparingen

De staking is gericht tegen de zware besparingsmaatregelen van de regering. Donderdag bespreekt het parlement een nieuw rondje besparingsmaatregelen, waaronder belastingverhogingen.

Premier George Papandreou waarschuwde de stakers alvast dat, wanneer ze het land ontwrichten, er geen geld voor lonen en pensioenen zal zijn. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners