Franse banken duwen Europese beurzen weer in het verlies

© belga

Na de middag is het uit met de korte heropleving op de Europese beursvloer door ongerustheid over de Franse kredietwaardigheid. De Bel20 moet bijna 3 procent prijsgeven.

Na de mededeling van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve over de rente openden de Europese beurzen met stevige winst. Bij de Aziatische beurzen gebeurde precies hetzelfde. De beurs van Tokio sloot af met 1,05 procent winst.

Ochtendwinst voor Europa

De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt openden met winst van 1,7 à 2 procent. Op de beurs van Brussel schoot de Bel20 bij de start meer dan 2 procent omhoog. Rond het middaguur noteerde de Bel20 2,5 procent in de plus. De beurs van Frankfurt klom hoger met een winst van ruim 2,3 procent. Maar na de middag was het uit met de kortstondige beurspret.

Neerwaarts door Frankrijk

In de namiddag gingen de meeste indices in Europa in het rood, aangevoerd door de bankaandelen. Dat had onder meer te maken met met de vrees dat Frankrijk – net als de VS – zijn toprating zou verliezen. De grootste koersverliezen werden opgetekend bij de Franse banken. In Parijs boekte de sterindex CAC 40 een verlies van 5,45 procent. Société Générale verloor 14,74 procent, Crédit Agricole 11,81 procent, AXA 10,64 procent en BNP Paribas 9,47 procent. De beurs van Madrid klokte af op zijn laagste peil sinds 1 april 2009 met een verlies van 5,46 procent. Ook rode cijfers in Londen, waar de FTSE 100 3,05 procent lager ging, en in Frankfurt, waar de DAX woensdag 5,13 procent lager sloot. In Milaan ging de sterindex FTSE Mib met 6,65 procent onderuit.

Bel20

De Bel20 op Euronext Brussel verloor tegen de slotbel 2,92 procent tot 2.091,74 punten. Het waren opnieuw de financials die de raakste klappen kregen. KBC verloor liefst 8,43 procent tot 19,17 euro, terwijl Dexia met 7,96 procent smolt tot 1,49 euro. Verzekeraar Ageas eindigde 8,19 procent lager op 1,14 euro.

‘Geruchten’

De Franse minister van Financiën François Baroin ontkent woensdag formeel de geruchten over eventuele ratingverlaging. “De drie ratingagentschappen Standard and Poor’s, Fitch en Moody’s hebben bevestigd dat er geen risico is van een verlaging”, luidt het op het kabinet van minister .

Volg de beurzen op de voet op Moneytalk.be.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content