Fiji financiert klimaataanpassingen met green bond

. © BELGAIMAGE

Fiji financiert als eerste opkomende economie ter wereld aanpassingen aan de klimaatverandering met een green bond. Dat meldt de Wereldbank in een persbericht. Fiji zit begin november ook de 23e Klimaatconferentie voor.

Een green bond of groene obligatie is bestemd voor investeringen die op de een of andere manier ‘groen’ zijn. Dat kunnen projecten zijn rond hernieuwbare energie, energie-efficiëntie van gebouwen of transport, milieuprojecten of maatregelen om zich aan te passen aan de klimaatverandering.

De Europese Investeringsbank bracht in 2007 als eerste obligaties onder de naam green bonds uit. De Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC) volgden.

Kwetsbaar voor cyclonen

Fiji bestaat uit meer dan 300 vulkanische eilanden, waarvan er 106 bewoond zijn door een totaal van bijna 900.000 mensen. Fiji is kwetsbaar voor cyclonen en overstromingen en die dreigen door de klimaatverandering vaker voor te komen. De tropische orkaan Winston trok in 2016 nog recht over Fiji en liet het land achter met enorme economische verliezen, ter waarde van een derde van het bruto binnenlands product van het land.

Naar verwachting kan tot 20 procent van de totale bevolking uit de hele regio (10 miljoen mensen) in 2050 verhuisd zijn om de gevolgen van de klimaatverandering te ontvluchten.

Land weerbaarder maken

Fiji lanceert een green bond van 100 miljoen Fiji-dollar, omgerekend zo’n 42 miljoen euro.

Fiji zal de opbrengsten van die groene obligaties inzetten voor projecten die het land weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast gebruikt het land het geld voor een omschakeling naar 100 procent duurzame energie en terugdringing van de CO2-uitstoot. In 2030 wil Fiji 30 procent minder CO2 uitstoten.

De Wereldbank en het IFC gaven Fiji technische ondersteuning bij het opzetten van de green bond. Ook de Australische overheid hielp mee.

Klimaattop

Fiji zit van 6 tot 17 november de 23e Klimaatconferentie (COP23) voor in Bonn.

‘De inwoners van Fiji en alle andere eilanden in de Stille Oceaan bevinden zich aan de frontlinie van de klimaatverandering’, zegt Frank Bainimarama, de premier van Fiji en de voorzitter van de aankomende klimaattop. ‘De stijgende zee, de veranderende weerpatronen en extreme stormen bedreigen onze ontwikkeling, onze veiligheid en onze manier van leven, samen met dat van vele buren in laag gelegen gebieden’, zegt Bainimarama.

‘Ik maak van klimaatfinanciering een prioriteit op de aankomende COP23 en we zijn trots dat we met de uitgifte van deze groene obligatie een voorbeeld kunnen vormen voor anderen. Wij, als eerste opkomende economie met een green bond, zenden een duidelijk signaal naar andere landen dat we creatief en innovatief kunnen zijn in het mobiliseren van fondsen en een win-winsituatie kunnen creëren voor investeerders en landen voor aanpassingen aan de klimaatverandering.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content