Europese socialisten willen reddingsfonds voor Griekenland

02/03/10 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Bron: Trends

Bij de Europese Investeringsbank moet een reddingsfonds opgericht worden dat soelaas kan bieden aan noodlijdende eurolanden als Griekenland. Dat hebben de Europese socialisten (PES) dinsdag voorgesteld.

Europese socialisten willen reddingsfonds voor Griekenland

© EPA

Volgens PES-voorzitter Poul Nyrup Rasmussen kan het fonds in de toekomst ook andere landen dan Griekenland dienen. "Het gaat over het invoeren van een crisismechanisme dat de eurozone versterkt en de stabiliteit op lange termijn waarborgt", zei de Deense oud-premier.

Het reddingsfonds zou het voor armlastige eurolanden als Griekenland mogelijk moeten maken om indien nodig tegen normale rentetarieven geld te lenen. Zo wil men speculanten de wind uit de zeilen nemen.

Speculanten

"Het wordt tijd dat de Europese Unie de speculanten duidelijk maakt dat ze ook wapens heeft, door maatregelen te nemen die Griekenland indien nodig de kans biedt om geld te lenen tegen dezelfde voorwaarden als de anderen. Dat zou de markten tonen dat het de Unie menens is met de interne solidariteit", zei Grieks Europarlementslid Stavros Lambrinidis.

Onze partners