Duitsland zet druk op Ierse vennootschapsbelasting

22/11/10 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Bron: Trends

Dat de Ierse regering uiteindelijk een beroep kan doen op Europese hulp brengt mee dat de vennootschapsbelasting in het noodlijdende land hoger moet. Dat vinden althans de Duitse regering en het IMF.

Duitsland zet druk op Ierse vennootschapsbelasting

© belga

"We zullen ons met onze Ierse vrienden beraden over de te nemen stappen", verklaarde de Duitse staatsminister voor Buitenlandse Zaken Werner Hoyer maandag in Brussel. Hoyer voegde eraan toe ervan overtuigd te zijn dat er kan onderhandeld worden over een hogere vennootschapsbelasting.

Zowel Europa als het IMF (Internationaal Monetair Fonds) wil dat Ierland in ruil voor de fianciële hulp zijn zieke bankensysteem herziet, zijn begroting saneert en zijn vennootschapsbelasting optrekt. Op dit moment bedraagt die vennootschapsbelasting slechts 12,5 procent. Door die lage belasting is Ierland er door de jaren heen in geslaagd veel grote internationale ondernemingen aan te trekken. De Ierse regering, die vreest dat een hogere belastingdruk veel van die ondernemingen zal wegjagen, is fors gekant tegen een verhoging van de vennootschapsbelasting.

De details van het hulppakket worden in ieder geval door een expertengroep van de EU en het IMF in Dublin vastgelegd. De onderhandelingen daarover zullen tot eind november duren, zei Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn maandag. De precieze omvang van de kredieten voor Ierland is nog niet bekend.

Lees meer over:

Onze partners