Dexia-dossier: Cruciale raad van bestuur begint om 15.00 uur

08/10/11 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

Bron: Trends

Zondag wordt er met de 'Franse poot' gepraat over de toekomst van Dexia Bank België. De raad van bestuur staat ingepland voor 15.00 uur.

Dexia-dossier: Cruciale raad van bestuur begint om 15.00 uur

© Belga

Het federale kernkabinet heeft zaterdagavond het licht op groen gezet voor finale onderhandelingen met de Fransen in het Dexia-dossier. De raad van bestuur van Dexia zou zondag doorgaan om 15.00 uur. De bedoeling van de bestuursvergadering is om de beslissing over de toekomst van de groep te bekrachtigen. De stemming zal afhangen van het politieke overleg dat zondag doorheen de dag plaatsvindt. De regeringsleiders moeten het eens worden over de omvang van de staatswaarborgen die België en Frankrijk op tafel leggen, en de prijs voor Dexia Bank België.
Zaterdagavond was er nog steeds geen complete overeenstemming met de gewesten, maar de federale regering wil kost wat kost vermijden dat Dexia maandagochtend de speelbal zou worden van speculanten. De onderhandelingen zondag vinden in Brussel plaats, in aanwezigheid van de Franse premier en een Luxemburgse delegatie.

Nationalisering?
Na afloop van de kern legden premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) een korte verklaring af. "De doelstellingen die eerder deze week werden nagestreefd voor Dexia zijn door de kern bevestigd, net als de concretisering ervan", verklaarde de premier. Het lijkt er dus op dat de Belgische bankpoot zal worden genationaliseerd. Leterme hield het op "een consolidering van de bank" en het isoleren van een restbank, waarin de probleemkredieten worden ondergebracht.

Verschillende belangen

Een akkoord tussen gewesten en federale overheid lijkt nog niet aan de orde. De drie minister-presidenten hadden zaterdagavond nog vijf vragen geformuleerd ten aanzien van de federale onderhandelaars. Maar Leterme beklemtoonde na afloop van de kern dat er verschillende belangen spelen, niet alleen van de aandeelhouders van Dexia, maar bijvoorbeeld ook van de spaarders en het personeel. "Het is onze taak als federale regering op een evenwichtige manier een synthese te maken van die belangen", verklaarde de premier. "De kern heeft ons een mandaat gegeven om te onderhandelen met Frankrijk. Het is mijn ambitie om een geloofwaardige oplossing te vinden voor Dexia groep en vooral voor Dexia Bank België."

Gemeentelijke Holding

Verschillende media berichten intussen dat de gewesten aandringen op een oplossing voor hun waarborg bij de Gemeentelijke Holding, een waarborg van 450 miljoen euro. De Gemeentelijke Holding is een belangrijke aandeelhouder van Dexia nv, maar dreigt een nationalisering van de bank niet te overleven. In dat geval zullen de schuldeisers van de holding een beroep doen op de waarborg, wat een serieuze streep door de rekening betekent voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Volgens de website van De Tijd wordt er gezocht naar een constructie waarbij Dexia Bank België zelf die waarborgen op zich neemt. Een instap van de gewesten in het kapitaal van de Dexia Bank België zou niet langer aan de orde zijn, zo schrijft de zakenkrant. Bij de eerste redding van Dexia, drie jaar geleden, investeerden de gewesten 1 miljard euro in Dexia. (Belga/INM)

Onze partners