Databank aanvullend pensioen nog altijd niet volledig

© istock

U kan vandaag nog altijd niet online nakijken bij welke werkgevers u een stukje aanvullend pensioen opbouwde. Het verzamelen van alle gegevens blijkt veel moeilijker dan verwacht. Een nieuwe wet bepaalt sinds kort dat het binnen anderhalf jaar wel moet lukken.

Ten laatste eind 2016 moeten werknemers, zelfstandigen en ambtenaren online toegang krijgen tot de databank met alle gegevens over hun aanvullend pensioen. Dat staat in een wet die vorige maand in het Staatsblad verscheen. In het oorspronkelijke plan zou de databank in de loop van 2012 opengesteld worden voor het publiek. Twee jaar later ontbreken nog altijd een pak gegevens.

“De gegevens over het aanvullende pensioen van de werkgevers zouden er vandaag allemaal moeten inzitten, met uitzondering van de slapende rekeningen. Eind dit jaar zouden we ook de aanvullende pensioenen van zelfstandigen en bedrijfsleiders moeten hebben en de slapende rekeningen”, zegt Steven Janssen, algemeen directeur van Sigedis. De vzw Sigedis – voluit Sociale Individuele Gegevens – Données Individuelles Sociales – kreeg de opdracht om de databank voor de aanvullende pensioenen te ontwikkelen.

Volgens de verzekeraars en de pensioenfondsen bedragen de reserves in de zogenaamde tweede pijler van het pensioen bijna 70 miljard euro. Als hun cijfers kloppen, dan zijn er nog tientallen miljarden euro’s ‘vermist’. Janssen denkt niet dat de nog ontbrekende gegevens over de aanvullende pensioenen van zelfstandigen en bedrijfsleiders het hiaat zullen verklaren.

Janssen: “Werknemers tekenen bij een jobswitch soms voor de overdracht van hun aanvullend pensioen naar een onthaalstructuur. De verzekeraars zullen de gegevens over die onthaalstructuren – met slapende rekeningen – normaal tegen eind dit jaar toevoegen aan de databank. Janssen heeft geen idee om hoeveel geld het precies gaat.

Het zijn de verzekeraars, de pensioenfondsen en de werkgevers die alle gegevens in het systeem moeten opladen. Een proces dat moeizamer verloopt dan oorspronkelijk gedacht. Vanaf volgend jaar dreigen werkgevers fiscale voordelen te verliezen wanneer niet alle gegevens correct in de databank zitten. Mogelijk zal dat de databank een extra duw in de rug geven.

De nieuwe wet bepaalt ook dat Sigedis een brief moet sturen naar mensen die al zes maanden met pensioen zijn, en waarvan het aanvullende pensioen nog niet is uitbetaald. Die wetgeving treedt op 1 januari 2016 in werking. Dat alles moet ervoor zorgen dat mensen niet vergeten het aanvullende pensioen dat ze jarenlang opbouwden via hun werkgever op te vragen. Janssen: “Cijfers uit het buitenland leren dat tot 10 procent van de mensen, die een soortgelijke tracking tool als de onze gebruikten, rechten terugvinden waarvan ze het bestaan waren vergeten.”

Ilse De Witte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content