'Crisis verandert niets aan transfers deelstaten'

01/12/14 om 12:54 - Bijgewerkt om 13:17

De geldstromen tussen de deelstaten in België blijven vrijwel ongewijzigd van noord naar zuid lopen en daar heeft de crisis niets aan veranderd. Dat bljkt uit nieuw onderzoek van Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) van de KU Leuven.

'Crisis verandert niets aan transfers deelstaten'

© istock

De geldstromen van Vlaanderen naar Wallonië zijn in de crisisjaren 2007-2011 vrijwel constant gebleven, meldt De Standaard op basis van het onderzoek van VIVES.

Alleen als ze berekend worden in percentage van de overheidsuitgaven zijn de geldstromen wat gedaald. Elk jaar stroomt 6 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië.

Vanuit Brussel stroomt er 0,3 miljard naar Wallonië, dat 6,4 miljard euro ontvangt. Dat cijfer steeg in de periode 2007-2011 van 5,9 naar 6,4 miljard, maar in relatieve cijfers (in percentage van het bbp) veranderde er weinig: van Vlaanderen loopt er een geldstroom naar Wallonië ter waarde van 1,8 procent van het bbp, aangevuld met een stroompje van minder dan 0,1 procent vanuit Brussel.

Het grootste deel van de transfers zit nog alitjd in de sociale zekerheid. Wallonië ontvangt daaruit 4 miljard meer dan het bijdraagt, Brussel zit ongeveer op nul en Vlaanderen ontvangt 4 miljard minder dan het bijdraagt. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners