‘Chiropractors kunnen de ziekteverzekering geld uitsparen’

Rugpijn doet tienduizenden mensen in de invaliditeit verzeilen. © Getty Images/iStockphoto
Roeland Byl redacteur bij Trends

Chiropractors kunnen de ziekteverzekering geld uitsparen. Dat is de belangrijkste boodschap van de Belgische Beroepsvereniging van Chiropractors (BVC) tijdens een symposium in het parlement. “Gezien het groeiende aantal nek- en rugklachten heeft de samenleving er alleen maar bij te winnen als ze investeert in de erkenning, de opleiding en de terugbetaling van chiropraxie”, zegt BVC-voorzitter Bart Vandendries.

Rewind naar 2006: een studie van het Kenniscentrum (KCE) stelt dat 1,5 miljoen Belgen met chronische rugpijn kampen. De behandeling van die klachten kost dan 1,6 miljard euro. We zijn bijna tien jaar verder en het zittende leven van veel mensen eist nog steeds zijn tol. De kostprijs van de medische behandeling van die nek- en rugklachten kan vermoedelijk naar omlaag als chiropractors volwaardig worden geïntegreerd in de eerstelijnszorg. De 112 chiropractors in België krijgen immers vooral patiënten met nek- en rugklachten (85%) over de vloer.

En ze zijn blijkbaar goedkoper dan chirurgen. Kari Paulsrud, gewezen staatssecretaris voor Gezondheidszorg in Noorwegen, getuigde dat in haar land de impact van de erkenning en terugbetaalde zorg van chiropractors in elk geval duidelijk zichtbaar was. Zo blijkt dat de afschaffing van de doorverwijsplicht _ waarbij een patiënt pas bij een chiropractor komt op voorschrift van een arts _ in Noorwegen een forse kostenreductie met zich bracht.

De erfenis van Colla

Vooralsnog zijn chiropractors in ons land nog geen onderdeel van de eerste lijn in de ziekteverzekering. In 1994 werd op initiatief van minister Marcel Colla (sp.a) een wetsvoorstel ingediend om een aantal alternatieve geneeswijzen te erkennen en een plaats te geven in de gezondheidszorg. Het duurde tot 2011 eer er van de invulling van dat wettelijke voornemen werk werd gemaakt. Onder de vorige regering lag de erkenning van alternatieve therapieën als accupunctuur, osteopathie, homeopathie en chiropraxie als onderdeel van de aanvullende verzekering op tafel. Maar dat dossier viel stil in de aanloop van de verkiezingen. “In 2014 kwam er weliswaar op de valreep een koninklijk besluit dat de algemene bepalingen voor de vier beroepen heeft vastgelegd”, zegt Bart Vandendries. “We hebben echter een tweede besluit nodig om onze specifieke beroepsgroep te laten erkennen.”

In het regeerakkoord van de regering-Michel is bepaald dat er een definitieve oplossing moet komen voor de erkenning van de chiropractors als beroepsgroep. Bovendien liet de nieuwe minister van Sociale Zaken, Maggie De Block (Open Vld), al verstaan dat voor haar de terugbetaling van alles wat evidence based is, bespreekbaar is. “Voor ons is dat goed nieuws”, zegt Vandendries. “In negen Europese landen behoort de chiropractor intussen tot de eerste lijn en in geen van die landen wordt die beslissing nog in twijfel getrokken. Kostenefficiëntie is daaraan niet vreemd. We zijn er ons van bewust dat de terugbetaling van een chiropraxiebehandeling voor sommigen misschien nog een brug te ver is. Daarom zien we de aparte erkenning voor onze beroepsgroep als prioriteit.”

Nood aan een Belgische opleiding

Met de parlementaire studiedag hoopt de BVC volksvertegenwoordigers en beleidsmakers bewust te maken van het potentieel. “Er is een gestandaardiseerde opleiding in Europa”, zegt Vandendries. “Dat betekent vooral dat als een Noorse chiropractor een meerwaarde biedt, dat ook geldt voor een Belgische. De opleidingen worden uniform georganiseerd in verschillende landen. Alleen kun je nog geen opleiding in België volgen. De meeste chiropractors in ons land volgden een universitaire opleiding in de VS of in Groot-Brittannië.”

De impact van zo’n opleiding in eigen land valt niet te onderschatten, zo leert het Deense voorbeeld. Daarover kwam Jan Hartvigsen getuigen. Hij leidt aan de Universiteit van Zuid-Denemarken een onderzoeksgroep naar musculosketale pijn. Volgens Hartvigsen is het parcours van de chiropractor in Denemarken te vergelijken met het sprookje van het lelijke eendje dat in een sierlijke zwaan verandert.

Sinds de 1994 organiseert de universiteit een opleiding chiropraxie aan de faculteit gezondheidswetenschappen. De opleiding is uitgegroeid tot een departement met meer dan zestig doctoraatsstudenten en is de drijvende kracht achter het wetenschappelijk onderzoek naar rugpijn en musculoskeletale klachten. Zegt Vandendries: “We hopen dan ook dat de Belgische universiteiten het voorbeeld van hun Deense collega’s volgen en investeren in een opleiding chiropraxie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content