China haalt meeste buitenlandse investeringen binnen

03/11/11 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:50

Bron: Trends

China, allen daarheen. Dat was in 2010 opnieuw het motto van het internationale bedrijfsleven. China trok vorig jaar het grootste aantal buitenlandse investeringen aan, gevolgd door India en de Verenigde Staten.

China haalt meeste buitenlandse investeringen binnen

© belga

In de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) waren die investeringen goed voor 70 procent meer jobs in vergelijking met 2009. Maar ook wereldwijd stegen vorig jaar de buitenlandse investeringen sterk. Er werd voor 15 procent meer geïnvesteerd over de grenzen heen, en dat leverde 27 procent meer banen op.

"Veel bedrijven lanceerden in 2010 de investeringsprojecten die ze door de crisis hadden uitgesteld", zegt Roel Spree van IBM-Plant Location International, dat vanuit Brussel de data verzamelde en bedrijven adviseert over een ideale vestigingsplaats. Londen, Singapore en Sjanghai zijn de metropolen die het vlotst nieuwe projecten mochten ontvangen in 2010.

Ook België scoorde vorig jaar goed bij de buitenlandse investeerders, met Antwerpen als meest succesvolle stad. België trok vorig jaar 168 investeringsprojecten aan, goed voor 5150 nieuwe jobs. Dankzij die resultaten steeg België in de wereldranglijst van plaats 39 naar plaats 36. Opvallend is dat de buitenlandse investeringen in België vrij zwak scoren wat betreft kennisniveau en toegevoegde waarde. "Dat heeft vooral te maken met het sterke accent op distributieactiviteiten in de investeringen in België. Die leveren doorgaans een minder hoge toegevoegde waarde op dan bijvoorbeeld dienstencentra of centra voor onderzoek en ontwikkeling", zegt Roel Spree. DK

Lees meer over:

Onze partners