Beperk de dubbele voorheffing op dividenden

© reuters

Belgische beleggers die niet-Belgische aandelen in portefeuille hebben, kunnen de buitenlandse roerende voorheffing boven 15 procent recupereren. Maar dat is niet altijd eenvoudig.

Het dividendenseizoen staat voor de deur. Veel aandelenbeleggers krijgen daardoor weer te maken met de dubbele belasting op hun buitenlandse dividenden. Als ze van een niet-Belgisch aandeel een dividend ontvangen, wordt eerst in het buitenland een bronheffing ingehouden.

Van het saldo gaat in België nog eens 25 procent roerende voorheffing af. Het deel van de buitenlandse belasting dat uitkomt boven 15 procent, kunnen ze recupereren. Op het gerecupereerde deel van de buitenlandse belasting moet wel 25 procent Belgische roerende voorheffing worden betaald.

Frankrijk heeft zijn bronbelasting opgetrokken van 25 naar 30 procent. Een Frans nettodividend zonder terugvordering bedraagt 52,5 procent van het bruto dividend, tegenover 63,75 procent met terugvordering. In Duitsland bedraagt de bronheffing 26,375 procent en in Zwitserland 35 procent, terwijl op Britse dividenden helemaal geen bronheffing wordt geheven.

Er zijn drie mogelijkheden om de bronbelasting boven 15 procent te recupereren.

Scenario 1: automatische recuperatie

Voor sommige landen is de bronheffing al verlaagd naar 15 procent, zoals bijvoorbeeld voor Nederland. In die landen valt dus niets te recupereren. Voor Amerikaanse dividenden hebben alle belangrijke banken en onlinebrokers in België een akkoord gesloten met de Amerikaanse fiscus, waardoor automatisch een verlaagde belasting van 15 procent wordt geheven.

Scenario 2: zelf procedure opstarten

Een belegger kan zelf de procedure opstarten om de bedragen te recupereren die hij te veel heeft betaald. Wie zich daaraan waagt, moet geduld oefenen: hij moet eerst de vereiste documenten opvragen bij zijn bank of de fiscus, ze invullen, ze laten ondertekenen door de bank en de fiscus, en daarna lang wachten, totdat ze hun weg hebben gebaand door het bureaucratische apparaat. De documenten verschillen van land tot land. De terugbetaling laat soms twee jaar op zich wachten, zoals bijvoorbeeld voor Duitse dividenden.

Scenario 3: via uw bank

Een belegger kan zijn bank de opdracht geven om de terugvorderingsprocedure op te starten. Hij betaalt daarvoor een vast bedrag per jaar of een bedrag per gerecupereerde lijn, afhankelijk van de bank in kwestie. De recuperatiekosten hangen vaak ook af van de transactiekosten op de betrokken beurs.

Alle kosten

Voordat de belegger een instelling kiest, moet hij wel beseffen dat het dividend slechts één onderdeel van het totale kostenplaatje is. Hij doet er verstandig aan ook rekening te houden met de transactiekosten en de eventuele bewaarkosten.

Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content