Belgische loonhandicap daalt

© belga

In het tweede kwartaal van 2016 zijn de loonkosten in België met 0,1 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is opnieuw minder snel dan in buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In de eurozone stegen de loonkosten in het tweede kwartaal 2016 met 1,0 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor de volledige Europese Unie gaat het om een stijging van 1,4 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar gingen die kosten met 1,6 procent hoger in zowel de eurozone als de volledige EU.

Opmerkelijk voor ons land is dat de toename van de loonkosten in de belangrijkste buurlanden groter is dan in België. Duitsland zag de loonkosten met 1,8 procent toenemen, Frankrijk met 1,4 procent en Nederland met 0,6 procent. In Luxemburg daalden de loonkosten met 1,1 procent.

Belgische loonhandicap daalt
© eurostat

Van alle Europese landen werd de grootste toename opgetekend in Roemenië (+12 procent), Letland (+9,5 procent), Bulgarije (+7,3 procent) en Litouwen (+6,6 procent).

Behalve in Luxemburg daalden de loonkosten ook in Italië (-1,1 procent) en Finland (-2,0 procent). In het vorige kwartaal namen de loonkosten in België nog toe met 0,2 procent. Ook toen was dat minder snel dan in de buurlanden. Besluit: de Belgische loonhandicap daalt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content