‘België wordt derde grootste bezitter van Amerikaanse staatsobligaties’

© Treasury International Capital / ZeroHedge
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Volgens de nieuwste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën is België de derde grootste bezitter van Amerikaanse staatsobligaties, na China en Japan.

Volgens de nieuwste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën is België de derde grootste bezitter van Amerikaanse staatsobligaties, na China en Japan. De cijfers geven echter een vertekend beeld.
De US Treasury maakt elke maand bekend hoeveel Amerikaanse staatsobligaties in buitenlandse handen zijn, de zogenaamde ‘foreign holdings’.

Uit de deze week gepubliceerde nieuwste cijfers, die van de maand januari, blijkt dat België de voorbije maanden voor meer dan 100 miljard dollar aan obligaties heeft gekocht. In november was dat 21 miljard (meer dan China en Japan, nvdr.), in december 46 miljard en in januari 53 miljard dollar. Waar ons land in november 2013 nog 201 miljard dollar aan Amerikaanse obligaties had, was dat in januari reeds 310 miljard dollar.

Voor VK en Rusland

Daarmee is België na China (1.273 miljard dollar) en Japan (1.201 miljard dollar) de derde grootste bezitter van Amerikaans schatkistpapier geworden. We laten landen als het Verenigd Koninkrijk (163 miljard) en Rusland (132 miljard) achter ons.

De cijfers lijken ongeloofwaardig en verschillende zakenwebsites melden ook dat ze met een grote korrel zout moeten worden genomen, alleen al omdat in enkele uren tijd verschillende cijfers werden gepubliceerd. Wordt er geknoeid met de statistieken of is er een andere verklaring voor de Belgische cijfers?

Vertekend beeld

Dat België als derde op de lijst staat, zo vernam Trends, heeft alles te maken met het Amerikaans staatspapier dat in België bewaard wordt voor rekening van grote, internationale klanten.

Dat gebeurt onder andere door financiële instellingen als Euroclear en BNY Mellon, die gespecialiseerd zijn in het beheren en bewaren van effecten en hun hoofdkantoor in Brussel hebben. Daardoor worden alle effecten die zij voor hun klanten aanhouden meegeteld bij België.

Nauwelijks Belgen
De eigenlijke eigenaars van de effecten zijn echter nauwelijks Belgische partijen. Het gaat vooral om grote, internationale banken, verzekeraars, pensioenfondsen, bedrijven en institutionele investeerders. Eigenlijk zegt de tabel dus niets over de hoeveelheid Amerikaanse schatkistcerficiaten die in Belgische handen zijn.

Om dezelfde reden staat ook Luxemburg hoog in de lijst. In Luxemburg is Clearstream gevestigd, die andere grote speler in het beheer en de bewaring van effecten. Ook hier gaat het dus om effecten die door Clearstream in Luxemburg bewaard worden voor rekening van grote, internationale klanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content