Belg spaart meer dan wat economie produceert

07/06/13 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

Bron: Trends

De Belgen hebben samen meer geld op hun spaarboekje staan dan de economie in een heel jaar produceert. Spaarders spreiden hun spaargeld uit angst voor een faillissement van zijn bank. En het klopt niet dat de banken in deze crisistijden minder krediet verstrekken.

Belg spaart meer dan wat economie produceert

© belga

De Belgen beschikken samen over bijna 20 miljoen (gereglementeerde) spaarrekeningen, wat neerkomt op een gemiddelde van bijna twee spaarboekjes per Belg. Daar staat gemiddeld 11.248 euro op, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven die de krant Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Spaarboekjes

Uit een onderzoek van hoogleraar Nancy Huyghebaert blijkt dat de Belg de voorbije jaren niet significant meer gaan sparen is, maar wel anders is omgesprongen met zijn centen. Om zich in te dekken tegen een mogelijk faillissement van zijn bank, is hij zijn spaargeld meer gaan spreiden en heeft hij het weggesluisd van kasbons en termijnrekeningen naar spaarboekjes, waar hij er onmiddellijk aankan.

Gezinnen

Zo stond er eind vorig jaar bij de banken bijna 417 miljard euro geparkeerd op spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen. Dat komt overeen met 110 procent van ons bruto binnenlands product (bbp). Dat betekent dus ook dat we met z'n allen meer sparen dan wat onze economie in één jaar produceert. Zowat drie kwart van het bedrag is afkomstig van gezinnen, de rest voornamelijk van bedrijven.

Kredieten

De banken verstrekten eind vorig jaar voor 477,6 miljard euro aan kredieten, goed voor 126 procent van ons bbp. "Het klopt dus niet dat banken in deze crisistijden geen kredieten meer verstrekken", aldus Huyghebaert.

Het gros van ons spaargeld staat op een spaarboekje. Eind 2012 ging het om maar liefst 217,5 miljard euro. Intussen is dat bedrag nog verder gestegen, tot 243 miljard euro, zo blijkt uit de jongste cijfers van de Nationale Bank. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners