Angela Merkel: ‘Euro-exit Griekenland zou ramp zijn’

© reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt dat het een enorme politieke fout zou zijn om het noodlijdende Griekenland uit de euro te laten stappen.

“De beslissing om een gezamenlijke munt in te voeren is niet alleen een monetaire, maar ook een politieke,” zei Merkel in een exclusief interview met het BBC-programma Newsnight. “Het zou catastrofaal zijn als we tegen iemand die heeft besloten bij ons te zijn, zeggen ‘we willen je niet langer’.”

“De eurozone zou enorm verzwakt worden door een Griekse exit. Mensen over de hele wereld zullen zich afvragen wie de volgende is,” aldus Merkel.

De bondskanselier voegt eraan toe dat de Europese verdragen überhaupt niet de mogelijkheid bieden om Griekenland uit de eurozone te zetten.

Schuldenberg

Griekenland was 1 van de 12 landen die in 2002 de euro invoerden. Het land gaat gebukt onder torenhoge schulden. In ruil voor Europese steun moet Athene drastisch bezuinigen. Dat heeft in Griekenland tot protesten geleid.

Merkel is met de Franse president Nicolas Sarkozy de drijvende kracht achter de Europese aanpak van de schuldencrisis.

De grootste bijdrage tot het Europese steunpakket voor Griekenland komt van Duitsland, wat in dat land tot ongenoegen leidt bij vele burgers en politici. Waarnemers vrezen dat Griekenland meer hulp nodig heeft. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content