Familiebedrijven staan voor een derde van het bbp

Met 102 miljard euro waren familiebedrijven in 2010 goed voor een derde van het bruto binnenlands product. Dat zegt Paul Buysse, de gewezen voorzitter van FBNet Belgium, in een gesprek met Trends Family Business Network.

Het eerste nummer van Trends Family Business Network verschijnt vandaag, donderdag 26 september. De maandelijkse nieuwsbrief besteedt bijzondere aandacht aan de thematiek van het familiebedrijf.

In de eersteling staat een uitgebreid gesprek met baron Paul Buysse, tot midden 2013 de voorzitter van FBNet Belgium (Family Business Network), een netwerkorganisatie met een honderdtal leden van familiebedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro.

‘Familiale bedrijven zijn de ruggengraat’

Voor Buysse zijn familiebedrijven “de ruggengraat van onze economie”. Uit een studie van 2010 van FBNet bleek dat 77 procent van de ondernemingen in België familiaal zijn. Dat komt neer op 123.000 ondernemingen, goed voor 1,71 miljoen werknemers, of 45 procent van de werkgelegenheid. Zij leverden een bijdrage van 102 miljard, of een derde van het bruto binnenlands product (bbp). Bekaert, CMB, Delhaize, Solvay: het zijn slechts enkele ronkende namen van familiebedrijven.

Volgens Buysse is strategie de grootste uitdaging voor familiebedrijven. “Veel bedrijven zijn zo bezig met het dagelijkse beleid dat ze de opstelling van een strategisch plan vergeten. Dat plan moet ook voortdurend worden geëvalueerd. De wereld verandert zeer snel, of het nu om producten, technologie, of markten gaat.” Een andere uitdaging voor Buysse is de goede verstandhouding tussen actieve en niet-actieve familiale aandeelhouders.

De opvolgingsproblematiek

Een bijzondere thematiek is ook de opvolging bij familiale bedrijven. Volgens het Instituut voor het Familiebedrijf zullen tot 2018 elk jaar 20.000 Vlaamse bedrijven van eigenaar wisselen. Dat kan gebeuren via een externe CEO. Buysse werd zelf in 2000 de eerste onafhankelijke voorzitter van de raad van bestuur bij de familiale onderneming Bekaert. “Door de verantwoordelijkheid toe te vertrouwen aan een buitenstaander, vermijdt men discussies in de familie”, vindt hij. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content