De Spoelberch: de familie van 14 miljard euro

André de Spoelberch, tijdens een aandeelhoudersvergadering van AB InBev in 2008 © BELGA
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van Brugge start een fiscaal onderzoek naar de familie De Spoelberch. Wie zijn de controlerende aandeelhouders van de wereldbrouwer AB InBev?

Een bedrag van 14 miljard euro, op basis van een beurskoers van 107 euro per aandeel van AB InBev. Dat is het fortuin van de familie De Spoelberch, of toch het deel van de familie dat woont in het domein van Wespelaar nabij Haacht. De familie controleert de Luxemburgse holding Agémar, die via een andere Luxemburgse holding 8,32 procent van de brouwer in handen heeft. Die 14 miljard vergt uiteraard enige nuance. Zelfs als ze dat zou willen, kan de familie de aandelen niet meteen verkopen. Niet alleen zou de koers dan fors dalen, er is ook een aandeelhoudersovereenkomst met de Braziliaanse referentieaandeelhouders. Bij de fusie van het toenmalige Interbrew met het Braziliaanse AmBev in 2004 is afgesproken dat beide partijen hun aandelen zeker tot 27 augustus 2024 bijhouden.

Niet dat de familie daardoor op droog zaad zit. In de drie boekjaren van 2011 tot 2013 ontving Agémar 441 miljoen euro aan dividenden via de brouwer. Dat vloeit naar een vrij klein groepje mensen, die zich op basis van de beurswaarde bijna allemaal euromiljardair mogen noemen.

Bier, kalk, en rusthuizen

De familie heeft overigens niet al haar eieren in één mand gelegd. Via de Luxemburgse diversificatieholding Vedihold heeft ze ook een belang in Carmeuse, samen met Lhoist de Belgische wereldeider in kalk. Vedihold is ook de controlerende aandeelhouder boven Cobepa en Verlinvest. Die twee investeringsholdings hebben een brede waaier aan belangen, onder meer in rusthuizen in België, frisdranken in Brazilië en de Verenigde Staten, en blauwsteengroeves in Henegouwen.

Cobepa is bovendien een belangrijk aandeelhouder van Bank Degroof, en heeft belangen in de beursgenoteerde ondernemingen Sapec en Zetes. Volgens zijn jongste neergelegde balans van 2013 had Vedihold een balanstotaal van 1,55 miljard euro, en een even groot eigen vermogen (inclusief overige schulden).

De De Spoelberchs zijn niet meteen captains of industry. Bescheidenheid en terughoudendheid primeren, hun vermogen beheren ze vanaf een afstand. “Twee principes waren bepalend voor de ontwikkeling van de brouwerij”, schrijft André de Spoelberch, decennialang bestuurder bij de brouwer en eind jaren tachtig zelfs even CEO, in zijn familiekroniek Cinq siècles de la famille Spoelberch. “Eén: geen familie in het directiecomité of als kaderlid, behalve voor korte stages. Twee: de voorzitter van de raad van bestuur kwam nooit uit de familie. Zo bleef er eendracht bestaan tussen de familiale bestuurders, want ze hadden vaak heel uiteenlopende karakters.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content