AB InBev en SABMiller zitten weer in de geruchtenmolen

© reuters
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Er gaat geen week voorbij of het gerucht van een fusie van AB InBev en SABMiller duikt wel ergens op. Trends belicht deze week parallellen, maar ook verschillen met de overname van Anheuser-Busch.

Een parallel is het machtsvacuüm bij de prooi. SABMiller heeft het vroegtijdige overlijden van haar vorige topman Graham Mackay nog altijd niet verteerd. Mackay overleed half december aan een hersentumor. Hij maakte van het voormalige South African Breweries, waar hij sinds 1978 aan de slag was, de op een na grootste brouwer in de wereld.

In de zomer van 2012 wou Mackay de rol van CEO langzaam overhevelen naar zijn kroonprins Alan Clark. Maar Clark moest vanaf april vorig jaar sneller dan verwacht alleen achter het stuur. De cijfers van het voorbije boekjaar waren zeker puik. Ze werden enkel vertekend door wisselkoerseffecten.

Toch oogt het brouwersconcern wat stuurloos. Vicevoorzitter John Manser werd in april 2013 de tijdelijke voorzitter, voor één jaar. Maar nu blijkt dat zijn mandaat alweer voor een jaar wordt verlengd, als tenminste de algemene vergadering van aandeelhouders eind juli daarmee instemt. SABMiller wil de tijd nemen voor een adequate opvolging.

Maar wat als AB InBev geen tijd wil verliezen in een markt waar analisten volop speculeren over de volgende overnameprooi, en geld lenen spotgoedkoop is? Ook het Amerikaanse Anheuser-Busch wou in 2002 ruimschoots tijd om de fakkelwissel van August Busch III te verteren. Hij leidde sinds 1975 met strakke hand het brouwersconcern. Zijn weifelende zoon August Busch IV werd eind 2006 CEO, maar kon niet op tegen het Belgisch-Braziliaanse geweld. Op 13 juli 2008 werd het Amerikaanse concern opgepeuzeld.

Twee hoofdaandeelhouders

Toch liggen de kaarten bij SABMiller anders. Anheuser-Busch had een volledig versnipperd aandeelhouderschap. SABMiller heeft twee controlerende aandeelhouders die mee in bad willen. Een van hen is de Colombiaanse familie Santo Domingo, goed voor een belang van 15 procent. De tweede hoofdaandeelhouder is Altria. Het beursgenoteerde Amerikaanse concern, onder meer eigenaar van de sigarettenfabrikant Philip Morris, heeft een belang van 27 procent. Dat verwierf Altria in de zomer van 2002 toen zijn dochter Miller fuseerde met de Zuid-Afrikanen tot SABMiller. Altria wou toen betaald worden in aandelen en niet in cash, want dan zou het een meerwaardebelasting moeten betalen. Die bedraagt in de Verenigde Staten 35 procent. Bij een aandelenruil wordt de meerwaarde niet fiscaal belast.

De twee hoofdaandeelhouders willen mee in het grote bierbad. Wat is een mogelijk scenario? AB InBev gaf in de zomer van vorig jaar een duidelijk schot voor de boeg, bij de overname van de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo.

De volledige analyse leest U in Trends van deze week, donderdag 3 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content