Eurobonds: ook Wolfgang Schäuble zegt nu ondubbelzinnig 'nein'

15/07/11 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Bron: Trends

Een ernstige oplossing voor de escalerende problemen van de eurozone kan er enkel maar komen mits de uitdrukkelijke steun van Duitsland.

Eurobonds: ook Wolfgang Schäuble zegt nu ondubbelzinnig 'nein'

© Reuters

Een ernstige oplossing voor de escalerende problemen van de eurozone kan er enkel maar komen mits de uitdrukkelijke steun van Duitsland, de economisch zwaarst wegende en meest kapitaalkrachtige lidstaat van de muntunie. Het is bekend dat binnen de Duitse regering van kanselier Angela Merkel de minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zich al sedert de start van de eurocrisis profileert als het meest pro-Europese lid van dat kabinet.

Overtuigende antwoorden zijn nodig

De uitspraken die Schäuble vandaag in de Financial Times Deutschland doet, doen dan ook de wenkbrauwen fronsen. "De vertrouwenscrisis in gang gezet door Griekenland bedreigt nu de ganse eurozone. We moeten dan ook met erg overtuigende antwoorden gaan komen", aldus Schäuble. De creatie van euro-obligaties ("eurobonds") sluit Schäuble onvoorwaardelijk uit want "dat zou landen er enkel maar toe aanzetten om niet ernstig om te springen met hun begrotingen". Zowat heel Europa hoopte op Schäuble om dit soort van ideëen binnen de Duitse regering steun te geven.

Eurotop afgevoerd

Vergeet het dus maar dat die eurobonds er komen. Meteen kan je ook ernstige stappen in de richting van meer politieke en budgettaire unie vergeten. De vertrouwenscrisis die Schäuble vreest, zal verder aanzwellen. Meteen is ook duidelijk waarom de eurotop die president Van Rompuy voor vandaag wou ook in alle stilte afgevoerd werd.

Johan Van Overtveldt

Onze partners