Vlaamse start-up Teamleader opent Spaans kantoor

© Trends
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Teamleader opent een vierde vestiging, deze keer in Spanje. De Gentse start-up achter het gelijknamige onlineplatform voor kmo’s heeft zijn personeelsbestand in ongeveer anderhalf jaar zien stijgen van 15 naar 100.

Teamleader is een onlineplatform voor klantenbeheer, project management en facturatie op maat van kmo’s. Jeroen De Wit (CEO), Willem Delbare en Mathias De Loore hebben de start-up in 2012 opgericht. Intussen is het bedrijf actief in zeven Europese landen en heeft het 3500 klanten.

Naast de Belgische hoofdzetel heeft het ook kantoren in Nederland en Duitsland. Nu komt Spanje erbij. “We willen marktleider worden in Europa”, zegt De Wit die niet denkt aan oversteek naar de Verenigde Staten. “Europa heeft een enorm potentieel voor Teamleader. Europa is meer een kmo-economie, wat goed aansluit op de focus van ons platform. Er is natuurlijk een verschil van land tot land, en daarom is een lokale aanwezigheid vaak onontbeerlijk om echt succesvol te kunnen zijn.”

“De keuze voor een Spaanse vestiging is niet ingegeven door buikgevoel. Voor het aanboren van nieuwe markten kijken we in de eerste plaats naar trends, bijvoorbeeld in hoeverre bedrijven er bijvoorbeeld cloudtoepassingen gebruiken. Dat is een goede indicator of bedrijven ook openstaan voor een platform zoals het onze. Dan proberen we er klanten te werven, een eerste test. We waren sinds het voorjaar actief in Spanje en we zagen meteen een forse groei. Die eerste resultaten hebben ons doen beslissen daar een kantoor op te zetten, zodat we die markt nog beter kunnen bedienen. Spanje heeft veel potentieel. Het bedrijfsleven bestaat er bijvoorbeeld hoofdzakelijk uit kmo’s. Het is voor het eerst dat we een kantoor ook zo snel hebben uitgebouwd, er werken al acht mensen. Het is zeker niet het laatste land waar we een kantoor gaan openen.”

In totaal telt Teamleader nu honderd medewerkers. Zowat anderhalf jaar geleden waren dat er nog vijftien. Maar een team van honderd mensen is best veel voor een bedrijf dat eigenlijk pas sinds vorig jaar zijn platform volop commercialiseert en ongeveer 3,5 miljoen euro heeft opgehaald.

“Lanceren in nieuwe landen en teams uitbouwen kost geld”, zegt De Wit. “Dat kunnen we betalen door de combinatie van het opgehaalde kapitaal en de inkomsten die dit jaar bijna verdrievoudigen. (Teamleader werkt met een abonnementsformule, nvdr). Of een nieuwe kapitaalronde aan de orde is? Een start-up denkt altijd na over zijn financiering.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content