Option verbrandde 14 miljoen, zoekt nieuw werkkapitaal

31/08/10 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

Bron: Trends

De halfjaarresultaten van draadloze modemfabrikant Option zijn slecht over de hele lijn. Tenzij de Europese Commissie snel actie onderneemt tegen de dumpingpraktijken van de Chinese concurrenten, is er nauwelijks een lichtpunt.

Option verbrandde 14 miljoen, zoekt nieuw werkkapitaal

© belga

Option zette in het eerste halfjaar 30,9 miljoen euro om, 66 procent minder dan in de vergelijkbare periode van 2009. De omzetdaling was iets minder sterk in het tweede kwartaal, met 57 procent tot 17,3 miljoen euro.

De cashdrain was 13,7 miljoen euro. Option eindigde het half jaar met 7,7 miljoen euro cash op de balans. Eind december was dat nog 30,7 miljoen. Bij de trading update op 29 april gaf Option geen cijfers over de cashdrain, maar met het huidige verbrandingsritme is het duidelijk dat Option snel vers geld moet zien te vinden. De raad van bestuur heeft beslist om op korte termijn een aantal minder strategische activa te gelde maken en zoekt daarvoor nu kopers.

De vooruitzichten zijn niet goed. De groei in de markt voor gewone USB-modems in rijpe markten neemt voor het eerst af. In combinatie met de Chinese concurrentie zal dat een "betekenisvolle" impact hebben op de verwachte verkoop, waarschuwt Option.

Aangekondigde nieuwe producten brengen pas betekenisvolle omzet in 2011. Option komt met een nieuwe mobiele veiligheidsoplossing met modems en camera's in het vierde kwartaal en belooft twee nieuwe gebundelde toepassingen met klanten in het halfjaar. De personaliseerbare iCON XY modems zijn in test bij verschillende Europese operatoren en een nieuwe 21 mbps modem verschijnt in oktober.

Alles bij elkaar verwacht Option geen groei in het tweede halfjaar, vergeleken met het eerste. Dat zou betekenen dat Option in de tweede jaarhelft 44 procent minder omzet boekt dan het jaar voordien.

Het bedrijfsverlies over het eerste halfjaar diepte nog licht uit tot 21 miljoen euro, tegen 20,4 miljoen euro in 2009. De brutomarge voor herstructureringskosten daalde van 23,8 naar 18,4 procent, ondanks de nieuwe strategie van Option om meer waarde toe te voegen aan zijn modems.

Van zijn al beperkte cash kan Option 5,6 miljoen vrij gebruiken, de overige 2,1 miljoen zijn hoofdzakelijk waarborgen. Door zijn aangevreten eigen vermogen, is Option niet in regel met de convenanten met ING en Dexia, de voornaamste verstrekkers van de 6,7 miljoen euro krediet dat Option heeft opgenomen. Onderhandelingen over die convenanten lopen nog, maar Option stipt aan dat het niet zeker is dat de banken een uitzondering op de convenanten zullen toestaan. In het verleden hebben ze dat wel gedaan.

Eerder was al aangekondigd dat voormalig Microsoft-directeur Patrick Desmedt en telecomveteraan Jan Loeber ontslag hebben genomen als bestuurder.

De bekendmaking van de resultaten bevatte geen persoonlijke commentaar van oprichter-chief executive officer Jan Callewaert, zoals meestal de gewoonte is in dit soort mededelingen.

Option gaf in het halfjaar een spectaculaire 16,7 miljoen euro uit aan onderzoek en ontwikkeling. Daar zitten echter 6,1 miljoen euro eenmalige afboekingen in op de GTM501 chipmodule van Option. "Géén kasuitgave", preciseert financieel directeur JP Ziegler. Option gooit daarmee eindelijk officieel de handdoek in de ring over deze eigen ontwikkeling, die het in 2007 samen met Intel startte als een alternatief voor de Qualcomm-chips in e-books en dergelijke.

B.L.

Wat nu?

Option moet op zoek naar liquide middelen. Volgens financieel directeur JP Ziegler geeft de anti-dumping actie van de Europese Commissie een steviger kader voor de onderhandelingen met de banken. Verder zoekt Option een investeerder of een koper voor M4S, een filiaal dat in samenwerking met Imec een zuinige communicatiemodule voor de volgende gsm-generatie heeft ontwikkeld.

"Dat er nu een werkend sample is, helpt. We bekijken ook of we sommige stukken van onze softwarebusiness kunnen verkopen", zegt Ziegler. Option bouwt verder zijn voorraden van 15,5 miljoen euro af om cash te genereren.

"En we praten met potentiële private investeerders. Mensen die de firma kennen. We denken niet aan een publieke aandelenuitgifte". Eén van de opties is een industriële partner voor Option als geheel, bevestigt Ziegler. Vrij vertaald staat Option dus te koop, als er kandidaten zijn. "Natuurlijk zal zoiets de nodige discussies vragen", onderstreept Ziegler.

Komen er nog ontslagen? Ziegler: "Dat hebben we op dit moment niet voor ogen".

Lees meer over:

Onze partners