Ook Nederlandse regulator OPTA laat kabelaanbieders op televisiemarkt met rust

23/06/11 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:01

Bron: Trends

Kabelaanbieders UPC en Ziggo moeten hun netwerk niet openstellen voor alternatieve operatoren. Dat zegt de regulator Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) in een rapport.

In 2009 had OPTA nog gewaarschuwd dat UPC en Ziggo alternatieve operatoren zouden moeten toelaten op de Nederlandse televisiemarkt via hun netwerk. Maar in augustus 2010 vernietigde een Nederlandse rechter dat besluit. OPTA leek vastbesloten om haar beslissing door te drukken, keert de regulator nu op haar stappen terug. Hoewel beide spelers een erg sterke positie hebben, moet ze dat toch niet doen, zegt het in een rapport.

Het aandeel van analoge kabelabonnementen, waar UPC en Ziggo erg sterk staan, valt sneller dan verwacht terug en tegelijkertijd wordt er meer digitaal gekeken. Door die technologische evolutie heeft de consument veel keuze, hij kan nu televisie kijken via sateliet, ether, via de kabel etc...

Peter Jeigersma van YouCa, een alternatieve operator die via de kabel UPC en Ziggo wilde beconcurreren is erg misnoegd. "OPTA zal wel koude voeten hebben gekregen, want van hun argumenten klopt weinig. Ze wilden natuurlijk niet nog eens een blauwtje lopen", zegt hij aan de site Webwereld. Ze zijn vooral bang dat kabelregulering niet langs Brussel komt, want daar zit mevrouw Kroes, en die is pro-kabelexploitanten. Kijk maar naar België, daar is net een vergelijkbaar besluit van de BIPT door Kroes teruggefloten."

Jeigersma heeft het over de kritiek van Eurocommissaris Neelie Kroes voor Digitale agenda. Die had afgelopen week in een brief gezegd dat het plan van de 4 regulatoren (BIPT, CSA, Medienrat en VRM) voor het openstellen van de Belgische kabelmarkt, herbekeken moet worden. (SF)

Onze partners