Omzet Mobistar stabiliseert midden 2015

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Volgens financieel directeur Ludovic Pech komt er midden dit jaar een einde aan de omzetdaling bij Mobistar.

Mobistar heeft 2014 afgesloten met een 14,5 procent lagere omzet van 1,249 miljard euro. Het goede nieuws is dat de daling van de inkomsten uit mobiel verkeer in het vierde kwartaal vertraagde tot 4,3 procent. Zonder opgelegde tariefdalingen, zoals voor roaming, zou de daling zelfs maar 1,1 procent meer zijn, tekende CFO Ludovic Pech uit. Wie de lijn doortrekt, ziet dat de omzet van Mobistar ergens midden 2015 stabiliseert. Een van de redenen is dat de opgelegde prijsverlagingen geleidelijk minder omzetverlies meebrengen. Dit jaar ging het nog om 38 miljoen euro, volgend jaar nog slechts om 14 miljoen, hoofdzakelijk door EU-roamingmaatregelen.

Het management van Mobistar wil zich niet vastpinnen op dit soort extrapolaties. CEO Jean-Marc Harion herinnerde er verschillende keren aan dat de mobiele markt “een zeer dynamische omgeving” is. Versta: concurrenten kunnen altijd stokken in de wielen steken.

Straffe besparingen

Intussen houdt Mobistar via kostenbesparingen de voeten droog. Het snoeide in één jaar 151 miljoen euro aan kosten weg, 13,4 procent van het totaal. Pech verwacht dat de besparingsmaatregelen uit 2014 nog goed zijn voor 25-30 procent van de kostenverminderingen in 2015. Sommige maatregelen, zoals de uitbesteding van IT aan het Indiase Tech Mahindra, zijn pas in september 2014 begonnen en zullen in 2015 een vol jaar effect hebben.

Die straffe besparingen waren in 2014 echter niet genoeg om de bedrijfskasstroom (ebitda) op peil te houden. Die kwam uit op 255,4 miljoen euro. Dat was na 8,5 miljoen euro aan ontslagvergoedingen en 10,9 miljoen aan herstructureringskosten door de IT-uitbesteding en het beëindigen van distributiecontracten. De ebitda kromp met 61,7 miljoen of 19,5 procent.

Langzaam uit de put

Ludovic Pech ziet evenwel beterschap: de bedrijfskasstroom zonder ontslagvergoedingen en herstructureringskosten daalde maar met 5,3 procent in het vierde kwartaal, tekende hij in een mooie hockey-stick-grafiek. De verbetering tegenover het vierde kwartaal van 2013 oogt daarin bijzonder indrukwekkend. Zonder ingrepen van de regulator en van het Waals Gewest was de bedrijfskasstroom zelfs met 12,3 procent gestegen, toonde Pech. De pilonentaks in Wallonië kostte Mobistar al 21 miljoen euro in 2014.

De nettowinst per aandeel over het jaar daalde van 1,46 naar 0,72 euro.

Om uit de crisis te geraken blijft Mobistar vlijtig investeren. Vorig jaar ging het om 215 miljoen euro, 8,2 procent meer dan in 2013. 71 procent daarvan ging naar het netwerk. Een half miljoen klanten zit al op 4G. Liefst 88 procent van de Belgen kan 4G van Mobistar al buiten ontvangen, volgens Harion, hoewel pas in maart met de uitrol was begonnen. Harion claimt dat hij met die 88 procent de race om 4G-superioriteit leidt. Mobistar rolt 4G eerst uit op 800 mhz, waar de signalen verder dragen en een groter bereik hebben.

Voor 2015 blijft Jean-Marc Harion bij de voorspelling die hij ook al in oktober voor 2014 deed: een bedrijfskasstroom van 260 tot 280 miljoen. Als er meer geld binnenkomt, zal dat aan groei-initiatieven worden besteed, vertelde hij. Let wel op: Mobistar houdt in zijn ebitda-prognose voor 2015 geen rekening met “uitgaven voor de kabel-opportuniteit”. Die kunnen er dus nog vanaf gaan. Tenzij Mobistar zijn grote kabeloffensief pas voor 2016 plant, zoals hier al is geschreven.

Het aandeel Mobistar sloot na de bekendmaking van de resultaten 1,6 procent lager op 18,8 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content