Ogone groeit meer dan 30 procent

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het Brusselse online betalingsplatform Ogone verwerkte in 2012 voor 16,6 miljard euro aan transacties. Dat was een stijging met 35,4 procent. Een groeivertraging is niet in zicht, meldt Ogone.

Het Brusselse online betalingsplatform Ogone verwerkte in 2012 voor 16,6 miljard euro aan transacties. Dat was een stijging met 35,4 procent. Een groeivertraging is niet in zicht, meldt Ogone.

Transactieverwerker Ogone wil dit jaar nog 100 extra medewerkers aanwerven. 70 van die nieuwe banen komen in België. Het bedrijf telt nu al 350 medewerkers. Vorig jaar kwamen er 80 bij. Ook die aanwervingen gebeurden grotendeels in België.

De personeelsuitbreiding is het gevolg van een omzetgroei van “tussen 30 en 35 procent” in 2012, volgens communicatieverantwoordelijke Jürgen Thysmans, die zelf naar Ogone overstapte van Nokia. Ogone maakt zijn precieze jaarcijfers pas later bekend.

Ogone heeft al 40.000 handelaren uit 76 landen op zijn platform voor veilige betalingen. Gemiddeld komen er 920 per maand bij. Die profiteren dan van de voortdurende uitbreiding van de gateway, die nu wereldwijd verbonden is met meer dan 200 banken en financiële instellingen en elektronische betalingen kan verwerken met meer dan 80 betaalmiddelen. “Alleen in Europa al gemakkelijk 50-60”, zegt Pierre Willaert, die verantwoordelijk is voor de verkoop in Europa.

Ogone versterkt zijn kantoren in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië. Vorig jaar openden de Brusselaars een bureau in de VS, vooral om Amerikaanse bedrijven zoals Starbucks te helpen om online in Europa te verkopen. Omgekeerd volgt Ogone grote Europese klanten zoals de Franse hotelgroep Accor naar het buitenland. Sinds 2011 is Ogone actief in India, na de overname van de tweede grootste Indiase betaaldienstenleverancier E-Billing Solutions (EBS), maar de Indische markt is nog pril, laat Willaert verstaan. “We bekijken uitbreiding in de klassieke BRIC-landen ofwel met een eigen kantoor, ofwel via acquisitie”, zegt hij zonder in detail te gaan. De BRIC-landen zijn Brazilië, Rusland, India en China, maar Willaert heeft het over “Azië of Latijns-Amerika”.

Een tweede groeipool zijn extra diensten. Samen met EBS verbetert Ogone zijn systemen voor fraudebestrijding. “Een 50-tal handelaren draait proef met het nieuwe systeem. De commerciële lancering is in maart”. Een andere extra dienst is Ogone Collect, dat de verwerking van de transacties voor de handelaar vereenvoudigt. “In plaats van contracten voor de verschillende betaalmiddelen tekent hij één contract. Ogone zorgt voor de financiële reconciliatie voor zijn boekhouding”, zegt Willaert. De acquisite van Tunz.com en zijn Europese e-Money licentie, vorig jaar, helpt Ogone ook bij de ontwikkeling van mobiele betalingsdiensten.

Het aantal transacties op Ogone wereldwijd steeg 41,3 procent tot meer dan 137 miljoen. De gemiddelde transactiewaarde daalde lichtjes tot 121 euro, tegen nog 126 in 2011.

Ogone verwacht dezelfde groei in 2013. Sinds 2010 is Ogone voor 75 procent in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Summit Partners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content