Nokia doet het beter zonder gsm’s

© Reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De verkoop van de handsetdivisie doet Nokia opveren. De toekomst ligt nu in mobiele netwerken.

Nokia verloor in het eerste half jaar nog 395 miljoen euro op zijn mobieltjes. Daarom zijn beleggers blij met de verkoop van de divisie aan Microsoft voor 5,4 miljard euro.

De aandeelhouders blijven nu achter met drie activiteiten: de telecomfabrikant Nokia Solutions & Networks (NSN), de digitale kaartdienst HERE en het onderzoekscentrum Advanced Technologies met zijn octrooiportefeuille.

Veel cash

Netwerkfabrikant NSN is ongeveer 90 procent van de omzet van het nieuwe Nokia. De afdeling zat lang in de rode cijfers, maar bracht in de jongste twaalf maanden 1,26 miljard euro vrije kasstroom binnen. Na een grondige afslanking ligt de focus nu helemaal op mobiele netwerken. Daar profiteert NSN van de groei in 4G-investeringen. NSN is de hofleverancier van alle grote Koreaanse en Japanse operatoren. Het Chinese Huawei en het Zweedse Ericsson blijven wel de marktleiders in deze specialiteit, maar de Finnen zijn al vier kwartalen de nummer drie, tonen cijfers van ABI Research.

Dat vertaalt zich nu ook in winst. De bedrijfswinstmarge van NSN (vóór ‘specifieke items’) schoot in de eerste zes maanden omhoog van -1,6 naar 9,8 procent. Dat betekent niet dat de besparingen voorbij zijn. Volgens Bloomberg wil NSN nog eens 17 procent van zijn werknemers kwijt. Tegen eind 2014 zouden er dan nog 42.000 overblijven.

Tegelijk meldt Reuters dat het NSN-management een deal met Alcatel-Lucent (ALU) bekijkt. ALU ziet zijn mobiele netwerken tegenwoordig als een kaskoe. Een fusie tussen de mobiele activiteiten van ALU en NSN zou een groep scheppen met het formaat om Huawei en Ericsson te kloppen. ALU doet het bericht van Reuters af als een ‘gerucht’.

126 werknemers

In België is de geschiedenis van NSN minstens even bewogen als elders. Hier gaat NSN terug tot het voormalige Siemens-Atea in Herentals. Eind 2006 werkten er nog 652 mensen. Na de fusie met Nokia Networks in 2007, de verkoop van de onderzoeksactiviteiten aan het Franse Devoteam, de management buy-out van de Open Transport Networks-afdeling, de stopzetting van de 10 bijkantoren in Afrika, de sluiting van de zetels in Diegem en Eigenbrakel en de verkoop van de IPTV-activiteiten aan Belgacom-Accenture blijven er nog 126 personeelsleden, meldt country director Filip Rommelaere.

HERE is nog niet thuis

Interessant wordt de vraag hoe het nieuwe Nokia verder gaat met zijn tweede grootste activiteit, het “onafhankelijke locatie cloudplatform” HERE. De motor achter de veelgeprezen kaarttoepassingen van Nokia boekte in 2012 1,1 miljard euro omzet, een groei van 1 procent. HERE, met 6000 werknemers, was in het verleden geen goudmijn. Microsoft wordt nu een van de grootste drie klanten van het platform. Het Nokia-management had eerder een verkoop van HERE overwogen.

Derde luik van het nieuwe Nokia is de Advanced Technologies divisie met zijn portefeuille van 30.000 octrooien, waarvan twee derde nog tien jaar lopen. Nokia schatte in zijn jongste jaarverslag zijn courante inkomsten uit octrooien op 500 miljoen. Daar is in het verleden hard voor gewerkt. Nokia schat zijn uitgaven aan Onderzoek & Ontwikkeling in de jongste 20 jaar op 50 miljard euro.
De kans dat de aandeelhouders van Nokia op 19 november de deal met Microsoft wegstemmen is virtueel nul. Nokia is gewoon meer waard zonder de handsetdivisie dan mèt, rekende onder meer het analistenplatform Trefis uit.

Profiel van het nieuwe Nokia in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content