Melexis zegeviert in octrooiconflict met concurrent ams

© ImageGlobe
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Melexis heeft een aanslepende octrooi–oorlog tegen zijn grote Zwitserse concurrent ams AG gewonnen. Volgens ams vormde een hoeksensor van Melexis een inbreuk op hun intellectuele eigendom. Melexis had de zaak in 2010 in eerste aanleg verloren.

Volgens Melexis heeft de Hogere Regionale Rechtbank van Düsseldorf de klacht van ams AG op basis van octrooi EP 0 916 074 B1 definitief afgewezen. Het Zwitserse bedrijf, dat net als Melexis toelevert aan de automobielindustrie, had het octrooi op een hoeksensor in 2003 in handen gekregen. Het was in 1998 aangevraagd.

In 2009 begon ams op basis van het octrooi een rechtszaak tegen Melexis. Hoeksensoren zijn belangrijk voor de positiebepaling van allerlei bewegende auto-onderdelen en een belangrijke business voor Melexis.

In eerste aanleg waren de Belgen in mei 2010 door de rechtbank van Düsseldorf veroordeeld. Tegelijk echter probeerde Melexis het octrooi door de Federale Patentenrechtbank van München nietig te laten verklaren. Dat lukte eind 2010. Ams ging in beroep. In mei 2014 oordeelde het Bundesgerichtshof in Karlsruhe dat het octrooi wel degelijk geldig was. Melexis zat daardoor weer in de verliezende positie.

Volgens Melexis is de klacht van ams nu definitief afgewezen. “De uitspraak van vandaag toont aan dat het betwiste product het resultaat is van de eigen knowhow en technologie van Melexis”, laat Melexis weten.

“Ams zou nog beroep kunnen aantekenen tegen de procedure, maar volgens onze juristen is dat zeer onwaarschijnlijk”, vertelt Geert Reynders, die bij Melexis verantwoordelijk is voor de relaties met investeerders. Hij onderstreept dat de rechtszaak maar “een stuk” van de productportefeuille van Melexis in hoeksensoren betrof. “Natuurlijk zijn we opgelucht. Niemand wil met dit soort dingen bezig zijn. We zijn blij dat deze zaak na zovele jaren kan worden afgesloten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content