Inbraak, reorganisatieplan bij Waegener

De rechtbank bekeek vandaag opnieuw of het personeel van Waegener Research & Development is betaald. Bij de start van de zitting bleek dat niet het geval. Pas 2 uur later kon Waegener, volgens vakbondssecretaris Leo Lauwerysen, een bevestiging van huisbankier ING voorleggen dat de lonen en achterstallen waren overgeschreven.

De christelijke vakbond dreigde het faillissement te vragen. Op 15 maart is er nu een nieuwe toets.

Waegener ontwikkelt machines en software voor de behandeling van orthopedische letsels.
Het bedrijf heeft sinds eind december Hombergh Holdings als bijkomende geldschieter, een investeringsvehikel onder leiding van de vermogende Nederlander Hendrik van den Hombergh.

Waegener werkt onder de wet op de continuïteit van ondernemingen. Op 25 januari heeft het bedrijf, zoals de rechtbank had opgelegd, zijn reorganisatieplan neergelegd. Volgens dat plan moeten 259 schuldeisers een schuldherschikking aanvaarden. De rechtbank moet op 15 maart het reorganisatieplan homologeren.

Schuldeisers

Onder de schuldeisers is een aantal bloemen- en geschenkenwinkels en een drankenhandel voor bijna 5000 euro, maar ook onverwachte partijen zoals een pianohandel voor 1700 euro of een fotozaak voor bijna 5100 euro. Brussels Ski Team, een vzw die alpineskiën en snowboarden promoot, heeft nog 6000 euro te goed van Waegener R&D.

Hun voorzitter, orthopedisch chirurg Wouter Van den Broecke, behoort met een aantal andere artsen en ziekenhuizen tot de middencategorie van schuldeisers.

Op het lijstje staan ook wagenverhuurders, transporteurs, leveranciers van componenten, de firma’s die de machines homologeren, human resources consultants en interimbureaus, het sociaal secretariaat SD Worx en de advocatenbureaus Lawcity, Dewallens & Partners en Elegis.

Xolv werkkapitaalmanagement BV, dat aanbevelingen doet over kredietwaardigheid van klanten, PriceWaterhousecoopers, dat het businessplan mee opstelde, Ernst & Young Special Business Services en boekhouder BDO Accountants wachten ook nog op centen.

11 miljoen aan vorderingen

De lijst geeft de indruk dat het bedrijf van bij de start op leverancierskrediet werd gerund. Bij de grotere schuldeisers behoren de bouwer van de clean room, de leverancier van het bedrijfsgebouw en enkele topkaderleden van het bedrijf, die intussen zijn vertrokken, waaronder voormalige chief technology officer Martin De Prycker.

In totaal beloopt de schuldenberg 11,1 miljoen. ING België is veruit de belangrijkste eiser met zijn lening van 5,14 miljoen. Samen met een leverancier van inboedel behoort het echter tot de bevoorrechte schuldeisers. De overigen zouden tussen 60 en 80 procent van hun vordering terugkrijgen. Kleine schuldeisers krijgen, tenminste volgens het voorstel, relatief meer terug en op kortere termijn. Alle schuldeisers zouden afstand moeten doen van intresten, boetes, gerechts- en invorderingskosten.

Het reorganisatieplan somt ook tien rechtszaken op, met daarnaast nog eens tien beslagen ten laste van Waegener R&D. Daaronder meerdere beslagen op dezelfde goederen. Zo lieten zes partijen beslag leggen op de vluchtkoffers van Waegener, die dienen om machines te vervoeren. Onder hen ook de fabrikant van de koffers.

Inbraak

In de nacht van donderdag op vrijdag 4 februari is overigens ingebroken bij Waegener aan de Lilsedijk in Beerse. Het inbraakalarm ging af. Toch zijn er pc’s uit de administratie en de researchafdeling verdwenen. De politie zoekt getuigen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content