Gsm-operatoren zijn zelf beter af met minder straling

© belga

Gsm-operatoren kunnen de stralingsnorm van 3 volt per meter voor hun antennemasten best halen. Dat is zelfs onvermijdelijk en in hun eigen belang, zegt professor Liesbet Van der Perre, tevens directeur van het Groene Radio’s Programma van het Leuvense onderzoekscentrum IMEC.

Bijna een jaar geleden stelden de gsm-operatoren op een persconferentie nog dat de nieuwe stralingsnorm in Brussel tot de slechtste gsm-dekking van Europa zou leiden, tenzij er 40 procent basisstations bijkwamen. Maar volgens Liesbet Van der Perre moet dat sowieso gebeuren. Zij ziet drie trends die de operatoren tot lagere stralingsniveaus en meer basisstations dwingen: energieverbruik, het succes van mobiel dataverkeer en de zorg over stralingsgevaar.

Daarachter zitten een paar fysische wetmatigheden: Hoe hoger het vermogen van een gsm-mast (en hoe lager de frequentie waarop die uitzendt), hoe groter het bereik van de mast. Hoe groter dat bereik, hoe minder vaak haar frequenties kunnen worden hergebruikt. Hoe minder hergebruik, hoe kleiner de capaciteit.
Paradoxaal genoeg betekent veel vermogen en ver dragende frequenties dus minder capaciteit. Van der Perre: “Verbindingen via grote basisstations kosten veel energie en veel straling die vaak eigenlijk niet nodig is. Wij moeten naar veel kleine cellen. Negentig procent van de tijd communiceren wij binnenshuis. Daar kan je van dichtbij een verbinding hebben.” Volgens Van de Perre kunnen mobiele operatoren hun energieverbruik zelfs met 90 procent terugschroeven. Van der Perre: “Natuurlijk vraagt dat een investering. Maar het alternatief is dat een deel van de trafiek achter hun rug om passeert en niet meer via hun netwerk gaat”.

De Amerikaanse operatoren Verizon en Sprint en het Britse Vodafone anticiperen op de evolutie door basisstations bij hun klanten binnenshuis te installeren. Deze femtocells vangen de gsm-trafiek van een gezin op en routeren het via vaste lijnen. Het doel is de belasting op het netwerk te verlagen en een betere ontvangst binnenshuis te geven. De prijs van het apparaatje (bij Vodafone ten laste van de gebruiker) ligt vandaag in de orde van 150 euro. Maar Van der Perre gelooft dat de femtocells eraan komen. “Afgaande op het succes van de iPhone en de ervaring in Japan zal het draadloze datavolume altijd maar stijgen. Dat kan je alleen met kleinere cellen opvangen. Femtocells zijn daar een oplossing voor, zeker in bedrijven”. Femtocells werken op de frequenties die in België onder de gsm-licenties vallen. Particulieren kunnen ze dus niet vrij installeren.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content