De Cronos Groep steeds nadrukkelijker marktleider in België

. © Cronos
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Cronos Groep boekte vorig jaar een omzetstijging met 18% tot 480 miljoen euro. Dat is een groei met 73,5 miljoen in één jaar. De groep versterkt zo zijn positie als grootste onafhankelijke Belgische ICT-integrator.

Cronos trok in 2016 liefst 900 nieuwe medewerkers aan en denkt ook in de komende jaren verder uit te breiden.

De groep uit Kontich, die zijn boekjaar afsloot op 31 maart 2017, heeft nu meer dan 4500 medewerkers. De omzet steeg tot 480 miljoen. De bedrijfswinst steeg met 11% tot 35,2 miljoen en de nettowinst met 9 procent tot 15,3 miljoen euro.

De cijfers komen van Cronos zelf. De groep, die niet beursgenoteerd is en vele tientallen dochterbedrijven telt, werkt met een holding en gespecialiseerde subholdings rond vakgebieden en technologieën. Gewoonlijk nemen de managers een participatie in de bedrijven die ze leiden. Er zijn ook joint ventures. Gevolg is dat een deel van de geconsolideerde winst van de holding in feite toekomt aan partners. In 2016 ging het om 6,1 miljoen of bijna 40 procent van de nettowinst.

Durfkapitalist

De hoofdaandeelhouder is de holding Nuclys, die voor zover we weten in handen is van Dirk Deroost (57) en Jef de Wit (60), elk voor ongeveer de helft.

In feite werkt Cronos als een durfkapitaalbedrijf dat initiatieven van managers-ondernemers financiert en ondersteunt.

Daardoor is Cronos een broeihaard van informaticavernieuwing in financieel beheer, human resources, ERP (geïntegreerd bedrijfsbeheer), CRM (klantenrelatiebeheer) en andere gebieden.

De groep noemt zich marktleider in e-handeloplossingen in de Benelux en investeert in nieuwe toepassingen rond AI, robotica, blockchain, internet van de dingen, big data, mobiele toepassingen en publieke cloud.

Rendabeler dan Cegeka of Realdolmen

België is ongeveer 80 procent van de omzet. Daardoor mag Cronos terecht de grootste onafhankelijke Belgische informaticaleverancier op de Belgische markt heten. Het Limburgse Cegeka boekt volgens zijn jaarrekening minder omzet (414 miljoen) en haalt ook een kleiner deel van zijn omzet uit België (229 miljoen). Realdolmen, bij uitstek Belgisch, boekt een omzet van 245 miljoen.

Met een bedrijfswinstmarge van 7,34 procent over de omzet is De Cronos Groep ook merkelijk rendabeler dan Cegeka (6,08 procent) en Realdolmen (2,07 procent)

Cronos is nu ook internationaal snel aan het uitbreiden, met de uitbouw van lokale vestigingen in Luxemburg, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de VS.

Meer dan 75 procent van de omzet komt volgens een mededeling van Cronos van bij privébedrijven, 15 procent komt van klanten bij overheden en 10% wordt gerealiseerd in samenwerking met Europese instellingen.

Voor 2017 verwacht de De Cronos Groep opnieuw een sterke groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content