Stijn Fockedey

Bezint voor u een update installeert

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Donderdagavond lanceert Apple nieuwe toestellen een nieuwe versie van OS X, zijn besturingssysteem voor desktops en computers. De kinderziektes van iOS 8, het besturingssysteem voor mobiele toestellen, zullen ook OS X teisteren. U wacht het beste even om uw apparatuur te updaten.

Want voor nieuwe versies van hun software maken ontwikkelaars een onderscheid tussen grote en kleine updates. De update die Apple midden september lanceerde van iOS, het besturingssysteem van zijn iPhones en iPads, bevatte veel wijzigingen en daarom kreeg het een nieuw versienummer: 8 in plaats van 7.

Binnenkort komt versie 8.1 eraan. Een kleinere update die in de VS betalen met iPhone mogelijk maakt, maar vooral een rist broodnodige verbeteringen van de stabiliteit brengt en fouten wegwerkt. De voorbije weken stonden internetfora bol van klachten van gebruikers die iOS 8 hadden geïnstalleerd op hun mobiele toestellen. Regelmatig crashte hun toestel of werkte het onverklaarbaar traag.

Apple had een relatief goede reputatie in mobiele besturingssystemen, maar dat vernis brokkelt af.

Eigenlijk is het nooit een goed idee om direct een grootschalige software-update te installeren, van gelijk welke fabrikant. Ontwikkelaars voeren weliswaar vooraf altijd ‘stresstests’ uit. Maar in de echte wereld wordt elk van de honderden miljoenen toestellen op een andere manier gebruikt. Dat kan geen enkele stresstest simuleren. De meeste kinderziektes krijgen ontwikkelaars er meestal pas uit in de kleine updates die ze kort daarna doorvoeren. In het geval iOS dus in versie 8.1.

Apple had een relatief goede reputatie in mobiele besturingssystemen, maar dat vernis brokkelt af. De technologische uitdagingen worden te groot. Net zoals het concurrerende Android-systeem van Google begint iOS geconfronteerd te worden met uiteenlopende configuraties. In het begin was er geen variatie in de afmetingen en de resolutie van scherm. Nu zijn er veel variaties, en dat vergroot het risico op slechtwerkende code.

Te weinig talent

Daarnaast heeft Apple een talentprobleem. Net als andere fabrikanten heeft het een A-team en een B-team. Toen Apple alleen maar computers maakte, viel dat niet zo op. Het maakt er een erezaak van zijn beste talenten op de ontwikkeling van nieuwe producten te zetten. Sinds de lancering van de iPhone in 2007 kreeg iOS lang voorrang op alle andere softwareprojecten. De teams die ontwikkelden voor de iPod en voor de Mac-computers, werden kaalgeplukt. Zeker de ontwikkeling van het OS X-besturingssysteem liep daardoor vertraging op, omdat het team volledig ontwricht was en er niet direct vervangers werden gevonden.

De voorbije jaren besteedde Apple veel tijd en talent aan de ontwikkeling van zijn Apple Watch, een intelligente polshorloge. De andere activiteiten, ook iOS, lijden daaronder. En dat merkt u zodra u een software-update voor uw iPhone of iPad installeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content