Amoobi analyseert hoe mensen winkelen

© istock

Amoobi ontwikkelde een op optische sensoren gebaseerde technologie om de klantenstromen in winkels te analyseren. De voormalige spin-off van de ULB haalde net een miljoen euro op. De Verenigde Staten lonken.

“Toen Amazon in de Verenigde Staten zijn eerste kassaloze winkel opende, was dat voor ons de best mogelijke marketing”, zegt Olivier Delangre, de baas van Amoobi. “Die winkel zit propvol sensoren en bevestigt hoe belangrijk het is in de verkooppunten gegevens te verzamelen.” In 2011 kiende Delangre met Laurent Gosselin en Fabrice Dossin een manier uit om de klantenstromen in de winkels te analyseren. Met de techniek kunnen distributeurs – onder meer Delhaize, Carrefour, MediaMarkt en Makro zijn klant – hun verkooppunten verbeteren. Heel belangrijk in tijden van e-commerce, zegt Olivier Delangre. “Vandaag meet een winkel uitsluitend de verkoop, maar men heeft geen idee wat in de winkel gebeurt en weet niet waarom een klant een bepaald product niet koopt hoewel hij er toch even is blijven bij stilstaan.”

Toen Amazon zijn eerste kassaloze winkel opende, was dat voor ons de best mogelijke marketing

Aanvankelijk zette Amoobi in op geolokalisatie via smartphones, maar twee jaar geleden gooide de start-up de strategie om. Geolokalisatie via smartphones werd afgevoerd en maakte plaats voor optische 3D-sensoren. Die sensoren staan met elkaar in verbinding en werken een beetje zoals het menselijke oog. Ze detecteren onmiddellijk de klanten en kunnen het parcours dat mensen afleggen veel nauwkeuriger volgen. CEO Olivier Delangre smoort meteen de bezorgdheid om de privacy van de bezoekers.

Volgens hem herkennen de sensoren de klanten niet: “Wat ons interesseert, is de massa. We doen niet aan direct marketing. We weten niet of een bepaalde klant een man of een vrouw is. We kennen zijn of haar identiteit niet. Wanneer hij of zij de winkel verlaat en er vervolgens opnieuw binnenkomt, lijkt het om een andere klant te gaan.”

OLIVIER DELANGRE
OLIVIER DELANGRE “Wat ons interesseert, is de massa. We doen niet aan direct marketing.”© GF

Worden de gegevens van de klanten echt niet gekoppeld aan de info op hun getrouwheidskaarten? “Wij koppelen de individuele gegevens niet aan gegevens over de verkoop”, zo klinkt het. “Wij houden beide wel in het oog, maar zonder individuele klanten in het vizier te nemen. Stel bijvoorbeeld dat er op veertig van de honderd kastickets deegwaren staan. We kunnen dat vergelijken met het aantal klanten dat de afdeling deegwaren heeft bezocht en op die manier de conversiegraad meten.”

Wachttijd beheren

Wat Amoobi wel wil doen, is de distributeurs in staat stellen de wachttijd van de klanten te beheren of een productcategorie opnieuw onder de loep te nemen. Amoobi heeft er naar eigen zeggen mee voor gezorgd dat de wachttijd aan de kassa’s met 80 procent terug werd gedrongen. “Soms volstaat het de klantenstromen duidelijk in beeld brengen”, verzekert de CEO. “De distributeur kan dan met meer kennis van zaken beslissen hoeveel kassiersters hij op welk moment van de dag inzet of hoe hij de wachtrijen aangeeft. In tijden van e-commerce zijn de ketens geneigd meer en meer in te zetten op service in de winkel. Er zijn bijvoorbeeld almaar meer bemande slagerijen. Wij kunnen indicatoren aanleveren om op basis van de toeloop te voorspellen hoelang de klanten gemiddeld moeten wachten.”

Wellicht komen de troeven van de door Amoobi ontwikkelde technologie nergens zo duidelijk tot uiting als bij het beheer van de productcategorieën. Ze stelt de retailers in staat de beleving van de klant in een afdeling te herbekijken op basis van objectieve elementen. Een voorbeeld. “Een distributeur vroeg ons een categorie bestaande uit drie groepen van producten te analyseren. Wij stelden vast dat de meeste consumenten meteen van groep A naar groep C gingen en groep B oversloegen. Aangezien die twee groepen complementair waren, deed de distributeur er dus goed aan ze te bundelen.”

Nog niet winstgevend

Amoobi werkte al voor distributiereuzen zoals Makro, Delhaize, Aldi, Carrefour, MediaMarkt, IKEA en Brico. Het bedrijf haalt 80 procent van zijn omzet bij voedingsketens en 85 procent uit internationale activiteiten in een tiental Europese landen. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste exportmarkt. Hoewel de informatie niet terug te vinden is in de jaarrekening, geeft Olivier Delangre een idee van de omzet: “In 2017 zijn we boven het miljoen euro gegaan.”

Het team, een dozijn mensen, wil dat cijfer tegen 2019 vervijfvoudigen. In 2016 leed Amoobi nog een exploitatieverlies van 85.000 euro en een nettoverlies van 97.500 euro. De kasstroom was in 2016 wel positief, 75.000 euro. “In 2017 leden we nog verlies”, erkent de CEO. “Maar dit jaar denken we winstgevend te zijn. Hoe rendabel je bent, hangt ook af van de omvang van je investeringen en wij investeren enorm veel.”

Vorig jaar haalde de onderneming voor de vierde keer geld op. Deze keer een miljoen, in twee schijven. Het ging om 300.000 euro bij de bestaande aandeelhouders, waarvan 17.000 euro aan kapitaal en de rest aan uitgiftepremies. De overige 700.000 euro kwam via Nivelinvest en Sofinex, hoofdzakelijk in de vorm van achtergestelde leningen. Dat verse geld moet de groei van het bedrijf stimuleren. Amoobi zou graag voet aan de grond krijgen in de Verenigde Staten en zo de hoeveelheid verzamelde gegevens zeer fors opdrijven. “Op termijn zouden wij graag de interactie van de klanten met de producten kunnen meten”, besluit de jonge CEO.

Investeerder Pierre-Olivier Beckers over Amoobi

Pierre-Olivier Beckers, de voormalige CEO van Delhaize, is sinds 2014 aandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur van Amoobi. Behalve de drie oprichters zitten ook Stefano Rivera (Scabal) en Muriel De Lathouwer (EVS) in de raad van bestuur. “Naar aanleiding van mijn vertrek bij Delhaize eind 2013 liet ik in een interview in de pers vallen dat ik mijn ervaring ten dienste wilde stellen van jonge bedrijven”, legt hij uit. “Olivier Delangre nam contact met me op.”


De ex-topman van Delhaize was niet echt van plan in de start-up te investeren, maar raakte in de ban van het project. “Dat de oprichters zichzelf ter discussie durven te stellen, heeft me over de streep getrokken. Dat is in de echt grote ondernemingen vaak een vreselijk probleem.” Pierre-Olivier Beckers stopte bijna 500.000 euro in de onderneming.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content