Van Overtveldt en Peeters botsen over lagere vennootschapsbelasting

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën © BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat aan de regering een drastische vermindering van de vennootschapsbelasting voorleggen, van 33,99 procent nu naar 20 of 22 procent. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) wijst het voorstel nu al af. In maart staat de federale regering voor een lastige begrotingscontrole.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakte zijn plannen bekend in een interview met De Tijd en L’Echo.

Die belastingverlaging is Van Overtveldt nodig om België aantrekkelijk te houden voor buitenlandse investeerders. Want het imago van het land, zegt hij, heeft een deuk gekregen door de aanval van Europa op het fiscale gunstregime voor multinationals. “Met een tarief van 34 procent zonder substantiële aftrekken val je niet meer in de prijzen”, aldus Van Overtveldt. “Door het belastingtarief voor vennootschappen te verlagen naar 20 of 22 procent zullen we internationaal weer op de kaart staan.”

In maart op tafel

De minister stelt voor bedrijven te laten kiezen tussen twee systemen: 34 procent met behoud van aftrekposten, of een lager tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken. Van Overtveldt wil het debat over de verlaging van de vennootschapsbelasting bij de begrotingscontrole in maart aangaan. Volgens hem zal het voorstel niet per sé geld kosten. “Het is niet uitgesloten dat een verlaging van het tarief leidt tot een verhoging van de inkomsten. Dat hebben we gezien toen Vlaanderen de successierechten heeft verlaagd.”

Besparingen in sociale zekerheid

Nog in het interview geeft de minister aan dat hij besparingsgeld wil halen in de sociale zekerheid. “Er moet bespaard worden in de beheersorganen van de sociale zekerheid, een factuur van ruim 3 miljard euro per jaar. En langdurig zieken moeten worden gestimuleerd weer te werken.”

Peeters: ‘Prioriteit op verlaging loonkost’

In een reactie aan de VRT liet CD&V-vicepremier en minister van Werk Kris Peeters al weten dat hij het voorstel afwijst. ‘Het is eigenlijk een oud idee dat eigenlijk al bij de regeringsonderhandelingen aan bod is gekomen”, aldus Peeters, die stelt dat zo’n maatregel 3,5 miljard zou kosten. “Wij hebben toen beslist om de prioriteit te leggen op de verdere verlaging van de loonkosten, en niet op de verlaging van de vennootschapsbelasting.”

In De Standaard liet Peeters al weten dat er wat hem betreft ook niet verder bespaard kan worden in de sociale zekerheid. ‘Nog verder besparen op de werkloosheidsuitkeringen valt sociaal niet meer te verantwoorden’, klinkt het. Eerder was al een gelijkaardig geluid te horen bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

De uitspraken van de verschillende ministers komen er vlak voor de begrotingscontrole die in maart tot een goed einde moet worden gebracht. Het lijkt erop dat alle partijen nu al hun hakken in het zand zetten.

Ondernemers: ‘Huidige vennootschapsbelasting is te complex’

Verschillende ondernemersorganisaties reageren zaterdag positief op het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen. Een duaal systeem zoals de minister voorstelt, zou eenvoudiger en duidelijker zijn dan het huidige, klinkt het bij Unizo, Voka en NSZ.

Ondernemersorganisatie Unizo zegt al jaren te pleiten voor zo’n systeem waarbij bedrijven kunnen kiezen voor een verlaagd tarief van 20 of 22 procent zonder aftrekken, of van het huidige tarief van 33,39 procent met aftrekken zoals de notionele intrestaftrek. “De huidige vennootschapsbelasting is te complex, het nominaal tarief is te hoog, de belasting bevoordeelt de multinationals en is niet aangepast aan het leefpatroon van de kmo-ondernemer”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een persbericht.

Volgens hem wil 60 procent van de ondernemers een vereenvoudiging. Voor Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, moet een hervorming van de vennootschapsbelasting de prioriteit zijn. “Een optioneel stelsel waarbij de ondernemer zelf kan kiezen is daarbij de beste keuze”, stelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Eenvoud en duidelijkheid wordt in dit systeem bevorderd door het aantal uitzonderingsregimes drastisch te beperken. Daarnaast vermindert het ook de discriminatie tussen concurrerende ondernemingen.”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt een lagere vennootschapsbelasting “een must”. Het voegt aan het idee wel “de piste van een rechtvaardiger belastingsysteem” toe. Het duaal systeem zal volgens het NSZ weinig veranderen aan wat het noemt de misbruiken die er nu al gemaakt worden door speciale constructies, zoals holdings of financieringsvehikels, “die er enkel op uit zijn om de fiscaal meest gunstige optie te kiezen”.

“Voor ons moet de fiscaliteit voor ondernemingen een economisch-sociale toets hebben. Ondernemingen die hun winsten investeren in hun bedrijf zelf, werkgelegenheid scheppen en dus duurzaam bijdragen tot onze economie, moeten een extra fiscale ondersteuning krijgen”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

ABVV: ‘Waren indexsprong en loonblokkering dan maat voor niets?’

Ook de socialistische vakbond schiet, na eerder al Economieminister Kris Peeters (CD&V), het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) af om de vennootschapsbelasting te verlagen. “Er zijn nog maar net draconische en asociale maatregelen genomen om de concurrentiekracht op peil te houden”, klinkt het bij het ABVV. “Indexsprong, loonblokkering… was dat alles voor niets, misschien?” De vakbond wijst er ook op dat deze “nieuwe grootschalige belastingverlaging” de overheidsfinanciën en de sociale zekerheid nog meer in gevaar zal brengen.

De taxshift spaart de bedrijven langs de inkomstenzijde, en bovendien krijgen ze “miljarden aan cadeaus via een verlaging van de patronale bijdragen”. De vakbond vreest voor blijvende begrotingstekorten “omwille van tegenvallende belastinginkomsten”. Een betere oplossing is, volgens de socialistische vakbond, meer investeren in Europees overleg om tot een minimumbelasting te komen. “Er is een race to the bottom aan de gang.” Daarnaast moet er ook meer ingezet worden op innovatie en opleiding.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content