Live Tsipras verliest steun van Onafhankelijke Grieken

29/06/15 om 15:35 - Bijgewerkt op 14/07/15 om 10:16

Het is uitkijken naar hoe de Grieken het akkoord van de Europese leiders zullen verteren. Krijgt Alexis Tsipras de toegevingen door zijn regering en het parlement? De kleine partij Onafhankelijke Grieken trekt alvast zijn steun in. Volg de Griekse saga LIVE.

Tsipras verliest steun van Onafhankelijke Grieken

© Reuters

 • Rudi Rotthier

  Griekenland mist nog een betaling aan IMF

  Griekenland heeft een betaling van 450 miljoen euro aan het IMF gemist. Dat meldt het Fonds. Op dertig juni kon het land al niet voldoen aan een betaling van bijna 1,6 miljard euro. De Griekse regering heeft om uitstel gevraagd, en het IMF zal zich hierover beraden, aldus een mededeling.

 • Rudi Rotthier

  Enquête: Duitsers eerder voor deal, maar vooral sceptisch

  De Duitse tv-zender ARD publiceert een enquête over de deal die maandagochend werd gesloten. 62 procent van de ondervraagden is ervoor dat Griekenland in de eurozone blijft, 32 procent wil een Grexit. In de periode van het Grieks referendum kwam een gelijkaardige enquête uit op een gelijkspel tussen voor- en tegenstanders van de Grexit dit toen elk 45 procent haalden.

  Verdere steun aan Griekenland vindt nu 52 procent van de Duitse ondervraagden oké, tegen 44 procent niet.

  57 procent vindt het pakket dat in Brussel beslist werd goed. Voor 22 procent gaan de hervormingen niet ver genoeg. 13 procent vindt dat het pakket te ver gaat.

  Maar het wantrouwen is groot: 78 procent van de ondervraagden denkt dat de Griekse regering niet alle maatregelen uit het pakket zal doorvoeren.

 • Rudi Rotthier

  Wall Street hoger

  Wall Street eindigt hoger, volgens analysten omdat een Grexit voorlopig van de baan is.

  De Dow Jones sluit 1,2 procent hoger, op 17.977,68 punten. De bredere S&P 500 gaat 1,1 procent omhoog en komt op 2.099,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq stijgt 1,5 procent naar 5.071,51 punten.

  De euro is 1,1002 dollar waard, tegen 1,1031 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

  (Belga)

 • Rudi Rotthier

  Koen Schoors: Eurogroep handelt 'bijna crapuleus'

  In Terzake hekelt Koen Schoors, professor economie verbonden aan de Universiteit van Gent, het gedrag van de Eurogroep. Hij noemt dat 'bijna crapuleus'. Bekijk hier het interview.

 • Argentinië hekelt verlies aan soevereiniteit

  Argentinië heeft kritiek geuit op het akkoord rond Griekenland. "Dit is eenvoudigweg een verlies van soevereiniteit", hekelde de Argentijnse regeringsleider Anibal Fernandez. "Het IMF vraagt aan de Griekse eerste minister Alexis Tsipras te tekenen zodat het Fonds oplegt hoe het geld te beheren", hekelde Fernandez. Een diepe economische, financiële en politieke crisis zorgde er in 2001 voor dat Argentinië meer dan 100 miljard dollar aan schuldaflossingen miste - de grootste wanbetaling uit de geschiedenis.

 • Tsipras wil regering herschikken

  Tsipras is volgens verschillende Griekse media van plan om zijn regering te herschikken. Daarmee zou hij reageren op de aankondiging van talrijke parlementsleden van de linkervleugel om tegen de besparingsmaatregelen te stemmen.

  Mogelijk moeten minister van Energie Panagiotis Lafazanis en minister voor Sociale Zaken Dimitris Stratoulis opstappen, klinkt het eensluidend bij verschillende Griekse media maandagavond. Zij gelden als leiders van de linkervleugel van de Syriza-alliantie en controleren een groep van 40 parlementsleden

 • Tsipras verliest steun van Onafhankelijke Grieken

  De kleine partij Onafhankelijke Grieken van Panos Kammenos heeft bevestigd het akkoord dat premier Alexis Tsipras in Brussel met Europese geldschieters heeft gesloten, niet te steunen. Tsipras heeft met zijn Coalitie van Radicaal Links (Syriza) 149 zetels in het parlement van 300 zetels. Kammenos hielp hem aan dertien zetels extra voor de meerderheid. Nu moet de premier voor een meerderheid bij de oppositie aankloppen. Dat deed hij afgelopen week met succes.

  Binnen Syriza heerst ook veel weerstand tegen de deal waar Tsipras mee is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking zullen stellen.

  De premier breekt - noodgedwongen - de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen terugdraaien. Daar is hij nu op teruggekomen om Griekenland in de eurozone te houden.

 • Bart Osaer

  'Risico op grexit keert terug'

  Richard McGuire, hoofd rentestrategie bij Rabobank, legt aan de Financial Times uit waarom zorgen over de houdbaarheid van de Griekse schuld onverminderd blijven duren. Het risico op een grexit steekt volgens hem binnenkort weer de kop op.

 • Bart Osaer

  Van Overtveldt: 'Griekse regering moet akkoord snel uitvoeren'

  De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt rekent erop dat de Griekse regering het akkoord dat werd afgesproken gaat uitvoeren. "Het akkoord is er om uitgevoerd te worden en ik denk dat we van de Griekse regering mogen verwachten dat ze zal doen wat we overeengekomen zijn", zei hij maandagnamiddag bij aankomst op de vergadering van de eurogroep.

  Dat moet bovendien snel gebeuren: "Het akkoord van deze nacht vraagt dat de Griekse regering meteen actie onderneemt en daar zal een eventueel overbruggingskrediet van afhangen", aldus Van Overtveldt. (Belga)

 • Niels Saelens

  Wat we tot nu toe weten over de 'agreekment'

  Na een marathonvergadering van zeventien uur zijn de staats- en regeringsleiders van de eurozone tot een akkoord gekomen over een mogelijk derde hulpprogramma voor het noodlijdende Griekenland. Athene moet zich wel schikken naar een resem verstrekkende voorwaarden. Dit weten wij momenteel.

 • Niels Saelens

  "ECB wijzigt steun aan Griekse banken niet"

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten het bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend niet te verhogen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

  De ECB heeft het maximale bedrag dat via de Griekse centrale bank aan noodsteun (ELA) kan worden verleend al ruim twee weken niet meer verhoogd. Mede daardoor zijn de Griekse banken al twee weken dicht. Vlak voor het bericht over het nieuwe ECB-besluit naar buiten kwam, maakte het Griekse ministerie van Financiën al bekend dat de banken voorlopig nog dicht blijven.

  (Belga)

 • Niels Saelens

  Podemos: "Europese solidariteit bestaat niet"

  De Spaanse geestesgenoten van het Griekse Syriza zijn niet te spreken over het akkoord dat is afgesloten over het derde hulpprogramma voor Griekenland. Voormalig Europarlementslid Pablo Echenique van Podemos spreekt van een "financiële staatsgreep".

  "Wat men van plan is in Griekenland, is het plegen van een financiële staatsgreep en het omvormen van Griekenland tot een protectoraat", hekelt Echenique, intussen regionaal parlementslid. Als eerste Podemosser die reageert, besluit hij dat "de Europese solidariteit niet bestaat".

  De Griekse saga wordt van erg nabij gevolgd in Spanje, waar er eind dit jaar parlementsverkiezingen gepland staan. Het extreem-linkse Podemos - vaak in één adem genoemd met het Syriza van de Griekse premier Alexis Tsipras - is er in iets meer dan een jaar tijd uitgegroeid tot de derde politieke formatie.

  (Belga)

 • Bart Osaer

  De Griekse deal: letterlijk

  "Rekening houdend met de noodzaak om het vertrouwen met Griekenland te herstellen, verwelkomt de Eurotop de toezeggingen van de Griekse autoriteiten om onverwijld een eerste reeks maatregelen in wetten te gieten. Deze maatregelen, die genomen werden in volledige overeenstemming met de instellingen, omvatten het volgende:" Lees de integrale tekst (in het Engels)

 • Bart Osaer

  'Merkel krijgt de wind van voren in Duitsland'

  Volgens The Wall Street Journal gaat de Duitse bondskanselier Merkel de zwaarste crisis in tien jaar tegemoet. In eigen land althans, want daar zouden met name de sociaaldemocraten in toenemende mate kritiek uiten over de houding van de bondskanselier en haar minister van Financiën in de Griekse kwestie.

  De sociaaldemocratische regeringspartners verwijten Merkel en Schäuble meer bepaald dat ze zich bereid hebben getoond de Grieken - tenminste tijdelijk - buiten de eurozone te duwen.

 • Bart Osaer

  'Deze deal heropent enkel de onderhandelingen'

  Journalist Peter Spiegel van de Financial Times wijst er fijntjes op dat de bereikte deal geen vrijgeleide is naar een bailout.

 • Bart Osaer

  Merkel: 'Er volgt nog een lange en moeilijke weg voor Griekenland'

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt maandag dat er voor Griekenland nog een 'lange' en 'moeilijke' weg volgt, nadat de Europese partners zich bereid hebben verklaard om een derde schijf noodsteun vrij te geven in ruil voor hervormingen.

  Het akkoord omvat 'een breed scala aan hervormingen die, geloof ik, Griekenland de kans biedt om terug te keren naar het pad van groei', aldus Merkel op een persconferentie in Brussel. Maar 'de weg is nog lang', voegde ze eraan toe.

Onze partners