‘Trump moet nog veel verduidelijken’

© reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Beleggers en economen hervinden na de eerste schok hun kalmte. Toch zal de grote onzekerheid op de markten en de economie wegen. “Trump heeft de komende maanden nog heel wat te verduidelijken.”

Donald Trump is afgelopen nacht onverwacht verkozen tot de volgende president van Verenigde Staten. De vrees voor een paniekreactie bleek al snel onterecht. De Europese beurzen daalden rond de middag niet meer dan een procent en ook de dollar laat maar een lichte daling optekenen. De grootste reactie zien we op de obligatiemarkten waar de Amerikaanse rente 20 basispunten stijgt. “In zijn aanvaardingsspeech klonk hij al een pak gematigder dan tijdens de campagne”, verklaart Belfius-hoofdeconoom Geert Gielens de relatieve rust.

De meeste economen en marktstrategen verwachten de komende dagen wel nog wat volatiliteit op de markten. “De brexit-ervaring leert echter dat dit niet al te lang duurt”, meent Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

Economie

Wat president Trump zal betekenen voor de economie is niet volledig duidelijk. De economische plannen van de nieuwe machtigste man van de wereld zijn tijdens de campagne relatief vaag gebleven. Slechts heel af en toe liet de vastgoedmagnaat een beetje in zijn kaarten kijken, zoals deze ochtend nog in zijn speech.

“Het is ondertussen wel duidelijk dat Trump een expansief beleid zal voeren”, zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Econopolis. “Hij wil de belastingen verlagen, vooral voor de hogere inkomens. En hij gaat fors investeren in infrastructuur. Dat beleid zal wellicht de groei een boost geven.”

Luc Aben (Van Lanschot Bankiers) gaat ermee akkoord dat Trumps plannen op korte termijn niet zo slecht hoeven te zijn. “Op iets langere termijn zal wel almaar duidelijker blijken dat de rekening niet klopt. En dan komt de vraag of zijn beleid wel financierbaar is.” Bovendien ziet Aben ook de inflatie aantrekken.

Markten

De bedaarde reactie op de beurzen toont dat Trumps economische beleid volgens beleggers geen ramp hoeft te zijn. Als de economie inderdaad aantrekt, is dat goed nieuws voor de bedrijfswinsten. Ook meer inflatie en dus stijgende prijzen komen de bedrijven niet slecht uit. “De vraag is alleen of de onzekerheid geen rem op de consumptie zal blijken”, meent Luc Aben. “En als de rentestijging aanhoudt, kan dat ook op de aandelenkoersen wegen.”

De consensus lijkt inderdaad dat de Amerikaanse rente verder zal stijgen, wat dalende obligatiekoersen betekent. “Maar ik verwacht geen schok”, nuanceert Etienne de Callataÿ. “De grotere uitgaven zullen de rente omhoog duwen, maar ik verwacht niet dat de VS problemen zullen krijgen om hun tekorten gefinancierd te krijgen.”

Net als bij de rente staan er heel wat vraagtekens bij de dollar. De olifant in de kamer is zonder twijfel het beleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank leek vast van plan in december de rente voor de tweede keer sinds de crisis te verhogen. Maar economen zijn verdeeld over de vraag of die plannen nog zullen doorgaan. De kansen op een renteverhoging in december zijn alleszins verkleint, daar is iedereen het over eens.

Schade

Wat zal Trump op langere termijn betekenen? Is hij werkelijk een gevaar voor de wereldeconomie? Of zal ook deze storm snel weer overwaaien? Economen zien drie grote vraagtekens:

Ten eerste zal Trump nu snel beginnen met de samenstelling van zijn ploeg. “Dat is het eerste waar we nu moeten naar uitkijken”, zegt Geert Gielens. “Wie zit er in zijn staf? Wie maakt er kans op ministerportefeuilles? Duiken daar vooral hardliners op of meer gematigde figuren?”

De tweede grote vraag is hoe de relatie zal uitdraaien met het Congres, dat volledig door de Republikeinen gedomineerd blijft. Luc Aben: “De politieke kaarten zijn duidelijk minder moeilijk geschud dan de voorbije jaren. Maar de Republikeinse partij herbergt een breed spectrum aan politieke overtuigingen. De vraag is hoever de partij meegaat in zijn plannen.”

Het derde en grootste vraagteken is wat de gevolgen zullen zijn voor de vrijhandel, en daarmee de wereldeconomie. “In protectionisme staat Trump lijnrecht tegenover een groot deel van zijn partij”, weet Van Craeynest. “Ik verwacht dat de beweging naar meer vrijhandel stopt. Maar hij zal het niet makkelijk krijgen om bestaande akkoorden terug te draaien.”

De mogelijke beperkingen op de handel zullen in grote mate bepalen hoeveel inflatie we mogen verwachten. Strenge invoerheffingen zouden ingevoerde producten fors duurder maken, en dus ook het leven in de VS. Dat zou dan weer de Fed verplichten een strikter beleid te voeren, wat economische en financiële schokken kan teweeg brengen.

“Ik verwacht geen handelsoorlog. Eerder wat symbolische maatregelen met mogelijk wat handelsbeperkingen op bepaalde landen of producten”, blijft de Callataÿ hoopvol. “Trump heeft vooral een communicatie-achterstand in te halen”, zegt Gielens. “Hij zal de komende maanden nog veel moeten verduidelijken, maar ten laatste in april zullen we al veel wijzer zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content