Puerto Rico officieel in wanbetaling

Puerto Ricanen houden een protestmars voor een bankkantoor in New York en scanderen slogans tegen voorziene besparingsmaatregelen © REUTERS

Puerto Rico heeft maandag slechts 628.000 dollar van een obligatielening van 58 miljoen dollar terugbetaald. Het is daarmee officieel in wanbetaling, voor het eerst in zijn geschiedenis.

Dit weekend werd al aangekondigd dat Puerto Rico, dat ook wel omschreven wordt als het Griekenland van Amerika, deze lening niet meer kon afbetalen. Nu is dat ook een feit. Schuldbeoordelaar Moody’s bevestigt het statuut van wanbetaler. De 58 miljoen dollar is in handen van de Public Finance Corporation (PFC), waar veel gewone Porto Ricanen geld hebben ingestopt. Dat zijn ze nu waarschijnlijk kwijt.

Puerto Rico kreunt onder ruim 72 miljard dollar (66 miljard euro) schulden terwijl de economie in recessie is. Door zijn specifiek statuut -het eiland is een autonoom gebied, een gemenebest, binnen de Verenigde Staten- is een oplossing voor het schuldenprobleem niet eenvoudig. Puerto Rico is geen onafhankelijke staat en kan niet bij bijvoorbeeld het IMF aankloppen. Maar het is ook geen district of gemeente of een van de staten van de VS, zodat het de bescherming tegen faillissement mist die bijvoorbeeld Detroit inriep. Mogelijk zal er nu onderhandeld worden over een herstructureringsplan voor Puerto Rico, met pijnlijke maatregelen als besparingen en hogere taksen. Heel wat van de zowat 3,5 miljoen inwoners zijn al weggetrokken op zoek naar een beter leven.

Belastingvoordeel

De schuld van Puerto Rico is grotendeels in privé-handen (in tegenstelling tot de schuld van Griekenland).

De economische toestand van Puerto Rico ging de voorbije tien jaar de dieperik in. In 2006 verliep een gunstige taksregeling voor het eiland. Korte tijd later deed de bankencrisis zich voelen. De politieke leiders gingen de crisis te lijf door te lenen – maar er werd te zwaar geleend.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content