Overzicht: Tsipras wint stemming maar verliest meerderheid

Premier Tsipras toont tekenen van vermoeidheid tijdens het debat © REUTERS

Met uiteindelijk ruime meerderheid stemde het Grieks parlement in met het besparingspakket dat in Brussel was overeengekomen. Maar vooral in regeringspartij Syriza waren er vele tegenstemmen – zodanig veel dat de regering van premier Tsipras feitelijk geen meerderheid meer heeft.

Dit is een overzichtsartikel. Volg het nieuws over Griekenland op de voet in live.

Terwijl buiten 12.000 tegenstanders van de aangekondigde besparingen manifesteerden, vergaderden de Griekse parlementsleden over het besparingspakket dat onder meer ingrijpt op pensioenen en btw. Buiten was het rumoerig en werden molotovcocktails gegooid – in de loop van de avond werden 50 manifestanten gearresteerd. En binnen werd een woelig, noodgedwongen kort debat gevoerd (volgens het in Brussel overeengekomen akkoord moesten de besparingsmaatregelen voor middernacht worden goedgekeurd – die deadline haalde men niet helemaal). Drie oppositiepartijen zegden hun steun voor het pakket toe. De oppositiepartijen, ook oppositiepartijen die het pakket hielpen goedkeuren, spaarden hun kritiek op de “amateuristische onderhandelingsstrategie” niet, die, gekoppeld aan het referendum, volgens een parlementslid de positie van het land “nog eens 25 miljard euro slechter” had gemaakt. Maar uiteindelijk was de oppositie nog het meest positief over de voorliggende plannen.

De leider van de Onafhankelijke Grieken, de kleinere coalitiegenoot, omschreef de voorliggende plannen als “een staatsgreep”. Hij zou wel solidair met de regering blijven, zei hij ook.

‘Sociale genocide’

Minstens even snijdende kritiek kwam van leden van regeringspartij Syriza.

Bij het begin van de sessie had de nieuwe minister van Financiën Euclid Tsakalotos, de nieuwe minister van Financiën, aangegeven dat hij niet weet of de regering de juiste stap heeft gezet door in te stemmen met het akkoord. “Maandag was de moeilijkste dag uit mijn leven. Het is een beslissing die de rest van mijn leven op me zal wegen. We hadden geen keuze”.

Parlementsvoorzitter Zoe Konstantopoulou, prominent lid van de linkervleugel van Syriza, en iemand die geen gelegenheid onverlet laat om over de oorlogsschuld van Duitsland te praten, deed een passionele oproep om nee te stemmen. Ze noemde de snelheid van het debat “een aanfluiting”. De schuldeisers dwingen Griekenland tot “destructieve maatregelen”. “Dit is een coup” en zal leiden tot “sociale genocide”. Ze riep het parlement op om dat te verhinderen. “Als wij toegeven aan chantage, zal men blijven chanteren en niet alleen in Griekenland”.

“In het referendum heeft de bevolking nee gestemd. Wij hebben nu niet het recht om ‘ja’ of ‘nee, maar’ te stemmen”.

‘Binnenlandse problemen’

Premier Alexis Tsipras, die tijdens het grootste deel van het debat niet aanwezig was, kwam aan het eind tussenbeide.

Hij herhaalde zijn eerdere uitspraken: dat hij tegen vele maatregelen is, dat hij niet gelooft dat ze goede resultaten zullen hebben, maar dat hij ze wel zal uitvoeren. Maar ook: “Ik behoor tot degenen in dit land, die nooit geloofd hebben dat al het slechte de schuld is van buitenlanders”. Hij noemde kartels, oligarchen, corruptie als binnenlandse problemen.

Voor wie dat verkiest, aldus de premier, ligt “de optie van Schäuble‘ (Grexit, red.) nog altijd op tafel”.

Tijdens de mondelinge stemming bleek dat van 162 parlementsleden in de regeringscoalitie (149 Syriza en 13 Onafhankelijke Grieken) slechts 124 het spaarpakket steunden. Alle dissidenten, 32 tegenstemmen en 6 onthoudingen, kwamen van Syriza.

Bij de tegenstemmen: oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis, parlementsvoorzitter Konstantopoulou, en minister van Energie Panagiotis Lafazanis.

De hele linkervleugel van de partij stemde tegen, wat speculatie doet groeien over een afsplitsing.

Een woordvoerder van Tsipras zei na de stemming dat hij aanblijft als eerste minister.

Hoe hij met de dissidenten zal omgaan, en hoe hij aan een meerderheid hoopt te komen in het 300 leden tellend parlement (want de oppositie maakte duidelijk dat ze de regering niet blijvend zal steunen), vertelde de woordvoerder niet.

Enkele uren na de stemming, om 10 uur donderdagochtend, belegt de eurogroep een teleconferentie waar over noodkredieten voor Griekenland zal beslist worden.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content