Olli Rehn wil meer daadkracht bij Europees noodfonds

03/10/11 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Bron: Trends

EU-commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn pleit maandag voor meer vuurkracht achter het versterkt Europees noodfonds (EFSF).

Olli Rehn wil meer daadkracht bij Europees noodfonds

© belga

Nadat het Duitse en Finse parlement de uitbreiding van het Europees noodfonds tot 440 miljard euro eind september hebben goedgekeurd, is het nog wachten op de goedkeuring van onder meer Nederland en Slowakije, die op 14 oktober als laatste euroland de rij afsluit.

Hoewel het uitbreidingsplan nog niet door alle eurolanden officieel bezegeld werd, gaat eurocommissaris Olli Rehn al op zoek naar een manier om het noodfonds meer vuurkracht te geven. In het kader van een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Luxemburg verklaarde Rehn maandag enkele opties te onderzoeken om het noodfonds maximaal te laten renderen als een soort 'firewall' tegen de besmettingsrisico's op de financiële markten.

Concreet ziet Rehn een mogelijkheid om het noodfonds met de ECB (Europese Centrale Bank) te verbinden, waardoor het fonds als een soort bank zou fungeren die geld kan lenen aan het ECB- loket tegen een lage rente. Een andere mogelijkheid bestaat erin dat Europa in het EFSF-noodfonds een soort verzekeraar vindt, zoals de ECB via de aankoop van staatsobligaties van noodlijdende eurolanden. (AfP/BO)

Lees meer over:

Onze partners