‘Nog dit voorjaar regeling voor Arco-coöperanten, samen met beursgang Belfius’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). © Belga Image

‘Nog dit voorjaar komt er een regeling voor de gedupeerde Arco-coöperanten.’ Dat heeft minister van Financiën Van Johan Van Overtveldt (N-VA) gezegd aan de VRT. Het dossier wordt gekoppeld aan de beursgang van Belfius.

‘Arco weegt op Belfius en het regelen van Arco in het kader van de privatisering van de bank is een optie die de regering heeft gelicht’, stelt Van Overtveldt. ‘De dossiers zijn gekoppeld, ze zijn ook politiek gekoppeld geraakt. Het is dus logisch dat als we Belfius voor de zomer privatiseren, we tegen dan ook een oplossing hebben in het Arco-dossier.’

De beursgang van Belfius is gepland voor ergens tussen april en juni. ‘Ik denk dat er veel voor pleit om de zaak voor de zomer af te handelen’, zegt Van Overtveldt, die ook wijst op de gunstige marktomstandigheden.

Eerder had ook CD&V er al op gedrukt dat er van een verkoop van Belfius pas sprake kon zijn als er een regeling was voor de Arco-gedupeerden.

Afgelopen zomer werd door de federale regering beslist om een fonds op te richten voor de 800.000 Arco-gedupeerden. Daar zou dan 600 miljoen in samen gebracht worden. Een deel daarvan zou komen van de privatisering van Belfius, een ander deel zou komen van beweging.net, het vroegere ACW. Op die manier zouden de beleggers nog 40% van hun inleg terug kunnen krijgen.

Al geldt voor deze regeling wel ook dat ze eerst een Europese toets zal moeten doorstaan. De vorige regeling werd door Europa bestempeld als illegale staatssteun.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt het belangrijk dat er dit jaar een oplossing komt. ‘Ik denk dat wanneer er een definitieve oplossing is uitgewerkt, de uitvoering zo snel mogelijk moet opstarten’, zegt hij. ‘Het belangrijkste is dat er nu door de minister van Financiën wordt gezegd dat hij dit jaar resoluut voor een oplossing gaat. Laat ons daaraan werken.’

Lees ook: ‘Hogere dividenden en een beursgang bij Belfius: blijkbaar is men Dexia al vergeten’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content