Live Nieuwe Griekse regering ingezworen

14/07/15 om 10:10 - Bijgewerkt op 18/07/15 om 12:35

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een herschikking van zijn regering doorgevoerd. Die volgt nadat woensdag een deel van zijn achterban in het parlement tegen het door de EU opgelegde, derde "hervormingsplan" voor Griekenland had gestemd.

Nieuwe Griekse regering ingezworen

© REUTERS

 • Nieuwe Griekse regering ingezworen

  In Athene is de nieuwe Griekse regering ingezworen, meldt de openbare omroep ERT. Vrijdag had de Griekse premier Alexis Tsipras verschillende vertegenwoordigers van de linkervleugel van zijn Syrizapartij de wacht aangezegd. Zij worden vervangen door dichte medewerkers en vertrouwelingen van de regeringsleider. Het belangrijke ministerie van Milieu en Energie, dat verschillende privatiseringen in goede banen moet leiden, is nu in handen van Panos Skourletis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de in Brussel weinig geliefde minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven, net als minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

 • 'Belgisch geld krijgen we op middellange termijn niet terug' (Van Overtveldt)

  "De Belgische bijdrage aan het reddingsplan voor Griekenland krijgen we op korte termijn en zelfs op middellange termijn niet terug. Als we het terugkrijgen, zal dat op zeer lange termijn zijn." Dat zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt in Terzake op Canvas.

  Toch gaat het volgens de minister niet om een schuldkwijtschelding. Daarvan is geen sprake zolang de nominale waarde van de schuld overeind blijft, vindt hij.

  In een terugblik op de onderhandelingen, ontkent de minister dat er bij de Grieken is aangedrongen op een terugtreding uit de muntunie. "Een grexit zal altijd een beslissing van de Griekse regering zijn", aldus Van Overtveldt.

  Van Overtveldt vindt het overigens een goed signaal dat premier Tsipras zijn regering heeft herschikt. "Hopelijk brengt hij degenen aan boord die wel met het hulpprogramma kunnen omgaan. Niet enkel in het wetgevend werk, maar ook met het herwinnen van het vertrouwen van de bevolking", aldus de N-VA'er.

 • Tsipras herschikt regering

  De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een herschikking van zijn regering aangekondigd. Die volgt nadat woensdag een deel van zijn achterban in het parlement tegen het door de EU opgelegde, derde "hervormingsplan" voor Griekenland had gestemd. In totaal verdwijnen tien leden uit de regering, vooral viceministers. Het gaat om "radicaal" linkse Syriza-politici die tegen het Europese maatregelenpakket hadden gestemd.

  Tsipras verving zijn minister Panagiotis Lafazanis (Energie) door Panos Skourletis. Staatssecretaris Nadia Valavani van Financiën moest het veld ruimen voor Tryfon Alexiadis. De minister van Financiën Euklides Tsakalotos, die de in Brussel weinig geliefde minister Yanis Varoufakis opvolgde, mag blijven, net als minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

 • Bart Osaer

  Waarom is Duitsland zo hard voor Griekenland?

  Om te begrijpen waarom Duitsland - en met name Schäuble - zich zo veeleisend opstelt in de Griekse kwestie moet je 25 jaar terugblikken. Volgens The Guardian ligt de hereniging van Duitsland aan de basis van die onverzettelijke houding.

 • Bart Osaer

  Onderhandelingen over nieuw hulppakket kunnen beginnen

  De onderhandelingen over het nieuwe hulppakket voor Griekenland kunnen nu echt starten. Dat heeft de gouverneursraad van het Europees stabiliteitsmechanisme ESM vrijdag beslist.

  De raad van gouverneurs bestaat in principe uit de ministers van Financiën van de eurolanden. De onderhandelingen over het bij een top van eurolanden afgesproken hulpprogramma van ruim tachtig miljard euro zouden enkele weken moeten duren. (Belga)

 • Bart Osaer

  Duitse Bondsdag zet licht op groen voor onderhandelingen over nieuw hulppakket

  Het Duitse parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid ingestemd met onderhandelingen over nieuwe financiële hulp voor Griekenland.

  In een bijzondere vergadering van de Bondsdag gaven 439 parlementsleden de bondsregering een mandaat voor gesprekken over een derde hulppakket en voor een overbruggingskrediet op korte termijn. Veertig parlementsleden onthielden zich, 119 stemden tegen.

  In totaal werden er 598 stemmen uitgebracht. De Bondsdag telt normaal 631 parlementsleden.

  Een deel van de tegenstanders komt uit de rangen van CDU en CSU. In totaal 48 parlementsleden van CDU/CSU liet voor aanvang weten zich niet te scharen achter kanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

  De SPD-fractie keurde nagenoeg unaniem de plannen goed om onderhandelingen aan te knopen. Ook de groenen zijn voor een derde hulppakket en onderhandelingen. Maar zij kondigden aan dat ze zich bij meerderheid zullen onthouden bij de stemming, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de leiding van de onderhandelingsdelegatie van de bondsregering.

  Die Linke wijst de onderhandelingen af. De radicaal-linkse partij vindt dat Griekenland te strenge voorwaarden wordt opgelegd. (Belga)

 • Bart Osaer

  EU bereikt een akkoord over overbruggingskrediet

  De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens over een overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat maakte de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, vrijdag bekend.

  De lidstaten bereikten donderdag op technisch niveau al een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden.

  Het geld zou maandag in Griekenland kunnen belanden, waardoor het land net op tijd 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Griekenland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen.

  Griekenland heeft uitzicht op een nieuw steunprogramma dat tot 86 miljard euro aan leningen voor de komende drie jaren zou kunnen omvatten.

  Het kan echter nog weken duren vooraleer de onderhandelingen over dat programma afgerond zijn. Daarom werd nu voorzien in een overbruggingslening. (Belga)

 • Bart Osaer

  Merkel: 'Zonder reddingsplan voor Griekenland dreigt de chaos'

  Het akkoord is niet alleen zwaar voor de Grieken, maar voor de hele eurozone, erkende Merkel. Zwaar of niet, het akkoord is volgens de bondskanselier het enige alternatief voor ' chaos en geweld'.

 • Bart Osaer

  Lagarde (IMF): 'Nee. Reddingsplan lukt niet zonder schuldverlichting'

  IMF-topvrouw Lagarde heeft in een interview met het Franse radiostation Europe1 nogmaals herhaald dat Griekenland nood heeft aan een schuldherschikking wil het reddingsplan lukken.

  In welke mate de Griekse schuldenlast omlaag moet worden gebracht, is volgens Lagarde nog niet duidelijk. Het IMF waarschuwde eerder deze week al dat de Griekse staatsschuld de komende jaren veel sterker stijgt dan eerder werd aangenomen.

  Van een regelrechte kwijtschelding van de schulden willen de meeste andere eurolanden niet weten, maar er blijken opties voor een 'verlichting' en niet een 'kwijtschelding' van de schulden.

  Zo kan de looptijd van leningen worden verlengd tot heel ver in de tijd, waardoor renteloze leningen fors in waarde dalen door de inflatie.

 • Bart Osaer

  Tusk: 'Akkoord is geen garantie voor de toekomst'

  Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk waarschuwt vrijdag dat het akkoord over een derde steunplan voor Griekenland 'geen garanties biedt voor het vervolg van het hele proces'. Dat blijkt uit interviews met verscheiden Europese kranten.

  "Dit akkoord is geen garantie voor de komende jaren, maar heeft ons toegelaten om het risico op chaos en een Grieks bankroet te voorkomen", aldus Tusk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde en Kathimerini.

  "We hebben geen garanties voor het vervolg van het hele proces, dat erg ingewikkeld is, met de nodige valkuilen", vervolgt de Poolse raadsvoorzitter. "Ik kan niet uitsluiten dat we deze zomer een nieuwe top zullen nodig hebben, maar hoop dat het niet nodig zal zijn." (Belga)

 • Annelies Van Erp

  Griekse banken maandag weer open

  De wegens de financiële crisis gesloten banken doen maandag hun deuren weer open. Dat heeft het Duitse persbureau dpa in bankenkringen in Athene vernomen. Maar de meeste controles op het kapitaalverkeer zullen gehandhaafd blijven 'opdat de markt eerst terug wat in beweging kan komen', zei een bankier.

  Vandaag kunnen de Grieken hoogstens 60 euro per dag van hun rekening halen. Overschrijvingen naar het buitenland zijn enkel na toestemming van de centrale bank en het ministerie van Financiën mogelijk. (Belga)

 • Bart Osaer

  Vervroegde parlementsverkiezingen mogelijk in de herfst

  Mogelijk vinden er in de herfst al vervroegde parlementsverkiezingen plaats in Griekenland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis donderdag gezegd op radiozender 'Sto Kokkino'.

  Om uitzicht te krijgen op nieuwe financiële steun, schaarde het Griekse parlement zich in de nacht van woensdag op donderdag achter een eerste reeks besparingen en hervormingen. Dat gebeurde echter met de steun van de oppositie.

  Tweeëndertig parlementsleden van de linkse regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras stemden tegen, nog eens zes anderen onthielden zich.

  Geen evidente politieke situatie dus, en Voutsis vermoedt dan ook dat er vervroegde verkiezingen komen. "Is het niet in september, dan wel in oktober", zei hij. Een beslissing is er echter nog niet. Regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis verklaarde dat de prioriteit van de regering bij het besparings- en hervormingsprogramma en het nieuwe steunplan ligt. Daarna bekijkt Tsipras volgens de zegsman hoe het verder moet. (Belga)

 • Bart Osaer

  Europa maakt weg vrij voor overbruggingskrediet

  De lidstaten van de Europese Unie hebben een principeakkoord bereikt over een overbruggingslening van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie donderdag aangekondigd.

  De besluitvormingsprocedure wordt vrijdag afgerond.

  De lidstaten bereikten donderdag op technisch niveau een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden. Er wordt nu een schriftelijke procedure gelanceerd om het principeakkoord af te hameren. Dat zou tegen vrijdagmiddag afgerond worden.

  Op die lmanier zou Griekenland net op tijd de kredieten krijgen die het land nodig heeft om maandag 3,5 miljard euro terug te betalen aan de Europese Centrale Bank. Het euroland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen. (Belga)

 • Bart Osaer

  Kredietverleners tevreden over Griekse hervormingen, op naar het overbruggingskrediet

  Met de goedkeuring van de eerste hervormingen in het parlement heeft Griekenland voldaan aan de voorwaarden voor de lancering van onderhandelingen over een nieuw steunprogramma, meldt de Europese Commissie donderdag.

  Omdat de onderhandelingen minstens enkele weken zullen aanslepen, bogen de ministers van de eurolanden zich donderdagochtend via een teleconferentie over een overbruggingslening van 7 miljard euro die Griekenland door de komende weken moet helpen. Ze gaven hun principieel fiat, maar daarmee is de kous niet af.

  De Commissie wil de lening immers verstrekken via het EFSM, een fonds dat functioneert met garanties van de Europese begroting en waarover dus ook de niet-eurolanden hun zeg hebben.

  Landen als Groot-Brittannië en Tsjechië hebben al bezwaren geopperd, maar volgens de woordvoerster van de Commissie is er al 'veel vooruitgang' geboekt en ligt 'een compromis binnen bereik'. Er wordt volgens haar volop gezocht naar oplossingen die de niet-eurolanden financieel beschermen indien de lening niet zou terugbetaald worden.

  In sommige landen moet het parlement het licht op groen zetten voor de onderhandelingen over een nieuw steunprogramma van start kunnen gaan. Donderdag heeft de bevoegde parlementscommissie in Finland alvast 'onder strenge voorwaarden' ingestemd, zo kondigde minister van Financiën Alexander Stubb aan.

  "Griekenland beweegt in de juiste richting, maar de inspanningen zijn nog niet voldoende en de onderhandelingen zullen heel hard worden", reageerde premier Juha Sipilä na afloop. Ook het Duitse parlement moet zijn fiat nog geven. (Belga)

 • Simon Demeulemeester

  'Goedkeuring dankzij stemmen oppositie'

  Het parlement in Athene keurde vannacht het besparings- en hervormingsplan goed. "Het leek een vlotte stemming," zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. "Maar heel veel ja-stemmers hadden voordien het voorstel nog afgebroken. Het is dankzij de oppositie dat het Tsipras gelukt is het voorstel erdoor te krijgen, want binnen Syriza rommelt het."

 • Bart Osaer

  Schäuble: 'Schuldherschikking is onverenigbaar met het lidmaatschap van de eurozone'

  Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is een schuldherschikking voor de Grieken binnen de eurozone in principe niet mogelijk, en blijft een tijdelijke grexit aangewezen voor het noodlijdende euroland .

Onze partners