N-VA wil 'tientallen miljoenen extra inkomsten via vakbondsbijdragen'

27/10/15 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:35

De N-VA wil paal en perk stellen aan twee fiscale privileges waarvan de vakbonden en hun leden genieten. Zo moet er een einde komen aan de fiscale aftrekbaarheid van de ledenbijdrage en moeten vakbondsleden volgens de partij voortaan belastingen betalen op het deel van de bijdrage dat de werkgever voor hen betaalt.

N-VA wil 'tientallen miljoenen extra inkomsten via vakbondsbijdragen'

Peter Dedecker (N-VA), Kamerlid © BELGA

N-VA-Kamerlid Peter Dedecker, die gegevens terzake opvroeg bij zijn partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overtveldt, schat dat de ingreep ruim 100 miljoen euro zal opbrengen.

Dat schrijf De Tijd.

Werknemers die hun beroepskosten bewijzen, kunnen hun ledenbijdrage van de vakbond inbrengen. Hetzelfde geldt voor werklozen en bruggepensioneerden. De afschaffing van die fiscale aftrekbaarheid kan volgens Dedecker tot 35 miljoen euro opleveren aan extra inkomsten.

'Niet fiscaal stimuleren'

Daarnaast vindt hij dat vakbondsleden ook belastingen moeten betalen op het deel van de ledenbijdrage dat hun werkgever voor hen betaalt. "Dat is namelijk een voordeel voor de werknemer, als onderdeel van het verloningspakket", zegt hij.

Die zogenaamde vakbondspremie bedraagt gemiddeld 90 euro. Door deze premie te belasten, zou dat 68 miljoen euro kunnen opleveren. "Dat bedrag moet teruggegeven worden aan de belastingbetalers. Vakbondslidmaatschap moet niet fiscaal gestimuleerd worden", zegt het Kamerlid in de krant.

(Belga/RR)

Onze partners