Meer arbeidsdagen en vereenvoudiging sociale bijdrage in nieuw wetsontwerp studentenarbeid

Er komen nieuwe regels voor studentenarbeid. Dat schrijft La Dernière Heure, dat het wetsontwerp kon inkijken dat voor advies naar de sociale partners werd gestuurd. Studenten zouden voortaan 50 dagen per jaar mogen werken, ongeacht de periode van het jaar en de verschillende tarieven van solidariteitsbijdragen worden herleid tot één.

Een student mag vandaag maximaal twee periodes van 23 dagen per jaar werken – de eerste tijdens de zomer en de tweede tijdens de rest van het jaar. Voortaan zullen ze 50 dagen per jaar mogen werken, zonder onderscheid tussen de zomer- en winterperiode. Het contract met een werkgever zal ook niet langer beperkt zijn tot een periode van zes maanden per jaar. De student zal zijn werktijd kunnen spreiden over het hele jaar.

Er moeten nog enkele details worden uitgewerkt met de sociale partners. Zij hebben minister van Werk Joëlle Milquet gevraagd de nieuwe regels pas in januari te laten ingaan. Dat moet de berekeningen vereenvoudigen. Er is ook sprake van een centraal beheer van het dossier van elke student.

De minister hoopt ook dat 8,86 procent van het loon van de jobstudent naar de schatkist terugvloeit. Vakbonden en werkgevers moeten het nog eens worden over de exacte verdeling van dat percentage tussen de jongere en zijn werkgever.

De ABVV-jongeren reageren woensdag ontevreden op het voorstel van minister van Werk Joëlle Milquet met nieuwe regels voor studentenarbeid. “We moedigen de vereenvoudiging en vooral de controleerbaarheid aan, maar vinden het onaanvaardbaar dat de concurrentie met gewone werkzoekenden buiten de weekends en vakanties opgedreven wordt en de student geen rechten verwerft terwijl hij toch een bijdrage levert”, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content