Kerncentrale Doel 3 opnieuw opgestart

21/12/15 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

Bron: Trends

De kernreactor Doel 3 werd in de nacht van zondag op maandag opnieuw op het elektriciteitsnet geschakeld, zo meldt uitbater Electrabel. Hiermee zijn alle zogenaamde "scheurtjescentrales" opnieuw operationeel. Begin vorige week werd reeds Tihange 2 opgestart. De twee centrales lagen sinds eind maart 2014 stil.

Kerncentrale Doel 3 opnieuw opgestart

© BELGA

Even na 4 uur werd Doel 3 opnieuw op het net geschakeld, zo meldt Els De Clercq, de communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale in Doel. Rond 8.30 uur zit de centrale op 30 procent van de capaciteit. In de nacht van dinsdag op woensdag zal de centrale vermoedelijk op volle kracht draaien. De heropstart gebeurde uiteindelijk enkele dagen later dan eerst gepland.

Waterstofbelletjes

Doel 3 en Tihange 2 werden een eerste keer stilgelegd in de zomer van 2012 toen tijdens een onderhoudsstop in de stalen wanden van de reactorkuipen "duizenden foutindicaties" werden ontdekt. Het ging om waterstofbelletjes, met de dikte van een sigarettenblaadje. In mei 2013 kreeg Electrabel toestemming voor de heropstart, onder voorwaarde van bijkomend onderzoek.

Uit dat onderzoek kwamen twee onverwachte resultaten bij de testen, waarna de twee kerncentrales in maart 2014 opnieuw stilgelegd werden. Halverwege november gaf het Fanc andermaal groen licht voor de heropstart omdat er uit het onderzoek geen elementen naar voren kwamen die een heropstart in de weg zouden staan. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners