Danny Reweghs

‘Janet Yellen (Fed) kiest voor ‘Belgisch compromis”

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De huidige Fed-voorzitster Janet Yellen heeft gekozen voor een genuanceerde boodschap, een haast Belgisch compromis. Dat zegt Danny Reweghs, drecteur analyse en strategie van MoneyTalk.

Met meer dan gewone belangstelling werd uitgekeken naar de uitkomst van de tweedaagse bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank. We leven immers in een gespleten monetaire wereld. Aan de ene kant is er de Federal Reserve, die sinds vorig najaar gestopt is met de zogenaamde kwantitatieve versoepeling (QE), die extra geld in de economie pompt door massaal (overheids)obligaties op te kopen. Aan de andere kant staan heel wat andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB) en de Japanse centrale bank, die jaren na de Fed hun achterstand proberen in te halen door heel enthousiast de QE-kaart te trekken.

Dollar

Gevolg van die tegenstelling is dat de Amerikaanse dollar de afgelopen maanden heel snel en heel fors hoger werd gestuwd. En dat duwt de Fed een beetje uit de comfortzone. Dit jaar staat de vraag wanneer de Fed van start gaat met een eerste renteverhoging centraal. Aan de ene kant zien we een duidelijk herstel op de arbeidsmarkt met een sterke jobcreatie die een nulrente niet langer verantwoordt. Aan de andere kant dreigt de start van een opwaartse rentecyclus de dollar voort op te jagen (voorbij pariteit met de euro) zodat het Amerikaanse bedrijfsleven daar zodanig veel hinder van zal ondervinden dat de Amerikaanse groei eronder lijdt. De meest recente Amerikaanse (voorlopende) indicatoren wijzen al in de richting van een afkoeling van de economie, vooral door de klim van 30 procent van de dollar tegenover de euro in een jaar tijd.

‘Janet Yellen (Fed) kiest voor ‘Belgisch compromis”

‘Belgisch compromis’

Vandaar dat de huidige Fed-voorzitster Janet Yellen heeft gekozen voor een genuanceerde boodschap, een haast Belgisch compromis. Het woord ‘patient’ (geduld) werd zoals verwacht uit de mededeling geschrapt. Dat wil zeggen dat de Fed zich opmaakt om een eerste renteverhoging door te voeren. Maar tegelijkertijd verlaagt de Amerikaanse centrale bank de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie en werd duidelijk aangegeven dat men niet overhaast te werk zal gaan. Met andere woorden, de eerste renteverhoging komt er niet onmiddellijk en mogelijks zelfs pas na de zomer. Voorts ziet het er naar uit dat de Fed kleine stappen (renteverhogingen per 0,25 %) zal nemen, zoals Alan Greenspan een decennium geleden, in plaats van agressieve, forse stappen.

Genuanceerde boodschap

De genuanceerde boodschap was de enige, juiste aanpak. Het vermijdt grote turbulenties op de financiële markten de komende maanden. De beslissing zorgde er alvast voor dat de stevige opmars van de dollar voor even werd gestopt. Yellen en de regionale gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank hebben begrepen dat ze behoedzaam moeten omspringen met de ommekeer in het rentebeleid. Grote schokken zouden een groot deel van de voorafgaand geboekte resultaten teniet doen. Met deze wijze boodschap is de kans op dergelijke turbulenties behoorlijk geslonken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content