IMF: Lage groei maakt ons kwetsbaar voor 'financiële ebola's'

12/10/14 om 10:11 - Bijgewerkt om 10:11

De aanhoudend lage groei maakt de internationale economie kwetsbaar voor nieuwe schokken. Politici moeten de moed hebben de nodige hervormingen door te voeren om de groei te stimuleren. Dat stelden de 188 lidstaten van het IMF na hun jaarvergadering.

IMF: Lage groei maakt ons kwetsbaar voor 'financiële ebola's'

IMF-topvrouw Christine Lagarde © Belga

'Het herstel is nog niet af', concludeerde de Singaporese minister van Financiën Tharman, die de bijeenkomst met zijn collega-ministers en centralebankpresidenten voorzat. 'We moeten voorkomen dat we nog jaren in een situatie van lage groei blijven steken. Die lage groei maakt ons kwetsbaar voor politieke spanningen, de uitbraak van ziektes en voor 'financiële ebola's', die in de toekomst zeker zullen voorkomen.'

IMF-topvrouw Christine Lagarde onderschreef de waarschuwing van Tharman. De afgelopen dagen wees het fonds ook al herhaaldelijk op de gevaren van de middelmatige groei en de gestegen kans op een nieuwe recessie in de eurozone.

De bijeenkomsten in Washington sloot Lagarde echter iets positiever af, door te concluderen dat er in ieder geval weer sprake is van groei - terwijl de economie van de eurozone vorig jaar bijvoorbeeld nog achteruitging. 'Het is geen uitbundige groei, maar er is wel een groei', aldus de Française.

De landen beloofden in hun slotverklaring 'moedige en ambitieuze' maatregelen te nemen om de economie te stimuleren, schulden houdbaar te maken en de onderlinge economische samenwerking te verbeteren. Tegelijk waarschuwden ze voor risico's op de financiële markten en voor de negatieve gevolgen die de hoog opgelopen geopolitieke spanningen, de normalisering van het beleid van centrale banken en de lage inflatie kunnen hebben. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners