'Exit uit eurozone niet mogelijk'

08/09/11 om 18:29 - Bijgewerkt om 18:29

Bron: Trends

Griekenland wordt in geen geval uit de eurozone gezet. Dat liet eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn donderdag duidelijk verstaan.

'Exit uit eurozone niet mogelijk'

© belga

De Nederlandse regering had eerder gesuggereerd dat de noodlijdende Grieken maar beter niet langer deel zouden uitmaken van de eurozone.

Sancties of exit

Premier Mark Rutte liet namelijk weten dat Nederland zware sancties eist tegen landen die er niet in slagen de Europese begrotingsregels te respecteren. Dat zou dan gebeuren door het afkoppelen van Europese subsidies, het onder curatele stellen en het ontnemen van stemrecht. "Als een land zich niet onder curatele wil laten stellen, zou het er voor moeten kiezen "gebruik te maken van de mogelijkheid uit de eurozone te treden," stond er in een persbericht te lezen.

Exit niet mogelijk

Maar volgens eurocommissaris Rehn is een exit eenvoudigweg niet mogelijk als gevolg van het verdrag van Lissabon. "Deelname aan de eurozone is onherroepelijk", verduidelijkte zijn woordvoerder. Hij herhaalde nogmaals dat een Griekse exit niet besproken wordt in het huidige debat over de aanpak van de eurocrisis.

Sixpack

Ondanks de sneer aan het Nederlandse adres blijven alle bijdragen aan het debat welkom, laat de Commissie nog weten. "Maar tegelijkertijd is het belangrijkste dat we gefocust blijven op de uitvoering van de beslissingen van 21 juli (het tweede Griekse steunpakket en de hervorming van het Europese noodfonds, nvdr) en een akkoord over de sixpack", aldus de woordvoerder van Rehn. De woordvoerder is er bovendien van overtuigd dat de zes wetgevende voorstellen het Europees toezicht op de begroting en het economisch beleid zullen versterken, en het mogelijk zullen maken sneller sancties uit te vaardigen tegen landen die de regels met voeten treden.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners