Europese Commissie geeft België tot 23 oktober om wet-Major aan te passen

16/09/15 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Trends

De Europese Commissie heeft België nog maar eens op de vingers getikt over de wet-Major, de wet die de havenarbeid regelt. Ze heeft ons land tot 23 oktober gegeven om de wet aan te passen, schrijft de Gazet van Antwerpen woensdag.

Europese Commissie geeft België tot 23 oktober om wet-Major aan te passen

© BELGA

De Commissie deelt duidelijk niet het optimisme van vicepremier Kris Peeters (CD&V), die eerder dit jaar verklaarde er alle vertrouwen in te hebben dat Europa zijn bezwaren tegen de wet zou inslikken, en de ingebrekestelling van 24 maart 2014 -de eerste stap op weg naar een juridische veroordeling- ongedaan zou maken.

Lange juridische procedure

Meer dan een jaar onderhandelden de vorige en huidige federale regering achter de schermen, in de hoop een Europese veroordeling af te wenden. Maar nu zou volgens de krant Europees transportcommissaris Violeta Bulc aan Peeters een brief geschreven hebben dat België zijn wet móét wijzigen en vooral het "poolsysteem" moet liberaliseren. Dat poolsysteem, waarbij alleen erkende dokwerkers werk in het havengebied mogen verrichten, is de kern van de wet-Major.

De vakbonden willen in de principezaken -pool en ploegen- niets toegeven en lijken aan te sturen op een lange juridische procedure. Een strafprocedure zou op zich nog minstens drie jaren duren. Spanje was in december vorig jaar al om een soortgelijk dokwerkerssysteem veroordeeld door het Hof van Justitie, maar op het terrein is er nog niets veranderd. (Belga/NS)

Onze partners