Europa wil vaart achter taks op financiële transacties

17/06/10 om 18:35 - Bijgewerkt om 18:35

Bron: Trends

De Europese Unie (EU) gaat eind volgende week tijdens de bijeenkomst van de economische grootmachten in het Canadese Toronto nogmaals een lans breken voor de invoering van een taks op financiële transacties. Dat hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Unie donderdag afgesproken tijdens een top in Brussel.

Europa wil vaart achter taks op financiële transacties

© belga

De Europese leiders zijn het ook eens geraakt over de invoering van een taks voor de banken in eigen land. Op die manier delen de banken in de kosten van de crisis en worden ze aangespoord minder risico's te nemen.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) beklemtoonde dat België op dit vlak een pioniersrol bekleedt. Een dergelijke taks zou ons land dit begrotingsjaar 450 miljoen euro opleveren.

In juli 2010 mogen de resultaten van de zogenaamde 'stress tests', die bij de grootste systeembanken in Europa is uitgevoerd, worden verwacht. Dat die resultaten worden gepubliceerd is te danken aan de Spaanse premier José Luis Zapatero, die wil bewijzen dat de Spaanse banken solide zijn en dat speculatie tegen het Spaanse bankwezen ongegrond is. In afwachting van de publicatie moeten het Europese comité van nationale toezichthouders (CEBS) en de Europese Commissie erover waken dat de criteria voor de beoordeling van de grootbanken in de hele Europese Unie dezelfde zijn.

Lees meer over:

Onze partners