Europa waarschuwt Griekenland voor bilaterale handelsovereenkomst met Rusland

07/04/15 om 16:00 - Bijgewerkt om 18:59

De spanningen tussen de Europese Commissie en Griekenland nemen toe door het aangekondigde bezoek van premier Tsipras aan Moskou. Dat bezoek vindt morgen - woensdag 8 april - plaats.

Europa waarschuwt Griekenland voor bilaterale handelsovereenkomst met Rusland

© reuters

Een dag voor zijn bezoek aan Moskou heeft de Europese Commissie de Griekse premier Alexis Tsipras gewaarschuwd voor bilaterale handelsafspraken met Rusland. "We verwachten dat alle lidstaten met één stem spreken ten aanzien van onze handelspartners, inclusief Rusland", zo verklaarde een woordvoerder dinsdag.

Naar aanleiding van het bezoek van Tsipras aan het Kremlin doen her en der speculaties de ronde dat Rusland de importban op Europese groenten en fruit zou kunnen versoepelen ten gunste van Griekenland.

Rusland voerde het importverbod vorige zomer in als reactie op de economische sancties die Europa de Russen had opgelegd wegens hun houding in het conflict in het oosten van Oekraïne. De Commissie wou dinsdag niet reageren op de speculaties. Wel herinnerde een zegsman eraan dat het handelsbeleid een exclusieve Europese bevoegdheid is. "We verwachten dat alle lidstaten met één stem spreken ten aanzien van onze handelspartners." Ook hamerde hij op "het principe dat alle lidstaten op gelijke wijze behandeld moeten worden".

Tsipras brengt woensdag 8 april een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin.

Lees meer over:

Onze partners